prava epidemija / Majka dječaka koji je umro od streptokoka A opisuje simptome bolesti: 'Prvo je dobio crveni osip...'

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Vrlo zarazna bakterijska infekcija često je relativno blaga i uzrokuje šarlah, ali može biti smrtonosna ako uđe u krvotok i druge dijelove tijela

4.12.2022.
10:04
Shutterstock
VOYO logo

Bol pri gutanju, groznica, natečeni krajnici s bijelim mrljama, natečene žlijezde na vratu, visoka temperatura ili osip na koži, sve su to simptomi zbog kojih roditelji pozivaju na oprez.

Učenik 8. razreda škole u jugoistočnom Londonu preminuo je, nakon što se zarazio streptokokom A, a ožalošćena obitelj otkrila je simptome koje je njihov sin iskusio u svojim posljednjim danima, javlja Sky news.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola Colfe's izvijestila je roditelje da je učenik preminuo nakon što je dobio infekciju.

Trenutačne brojke UKHSA-e o smrtima od streptokoka A odnose se samo na slučajeve u dobnoj skupini ispod 10 godina, sa šest smrtnih slučajeva prijavljenih u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Muhammada Ibrahima Alija, Shabana Kousar, rekla je da je prvi znak da se njezin dječak loše osjeća bio crveni osip na donjem dijelu leđa.

Čini se da je puno antibiotika pomoglo četverogodišnjaku, ali kad su njegovi simptomi bili prisutni i dva tjedna kasnije, dobila je Calpol za njega. Ibrahimovo stanje se pogoršalo i dobio je bolove u trbuhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borbu za život izgubio je u kolima hitne pomoći na putu do bolnice u Buckinghamshireu. Rezultati obdukcije pokazali su da je imao streptokok skupine A u krvi.

"Vjerujem da bi roditelji trebali biti svjesni simptoma i djelovati prema tome ako njihovo dijete doživi nešto slično", kazala je gospođa Kousar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ibrahimova tetka, Azra Ali kazala je kako Vlada treba dati ispravne smjernice lokalnim vlastima. Rekla je: "Zabrinuta sam što javnost još uvijek nije svjesna koliko je ovo ozbiljno jer su nam na vijestima rekli da su vrlo rijetki slučajevi da djeca umiru od ovog streptokoka, ali nažalost zaboravljaju da smo mi imali šest smrtnih slučajeva u razmaku od dva tjedna i vjerujem da će ih biti još ako vlada brzo ne reagira."

Image
BRITANIJA POD PRITISKOM /

Liječnik za Danas o sve češćim slučajevima streptokoka, ali i popunjenosti kapaciteta u RH

Vrlo zarazna bakterijska infekcija često je relativno blaga i uzrokuje šarlah, ali može biti smrtonosna ako uđe u krvotok i druge dijelove tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji se pozivaju na oprez i paze na simptome koji uključuju: bol pri gutanju, groznicu, natečene krajnike s bijelim mrljama, natečene žlijezde na vratu, visoku temperaturu ili osip na koži.

Dr. Simon Clarke, mikrobiolog sa Sveučilišta u Readingu, rekao je: "Jedini način da budemo sigurni da netko ima infekciju Strep A je da uzmemo bris sa stražnjeg dijela grla i kultiviramo ga u laboratoriju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hanna Roap, sedmogodišnja djevojčica iz Walesa, također je umrla nakon što se zarazila strep A. Njezin otac, Abul Roap, rekao je za The Telegraph da su njegovoj kćeri propisani antibiotici za kašalj i da se "nikada nije probudila".

Rekao je da Hanna "nije dobila pravi lijek" i rekao je da je dobila antibiotike "mogla bi biti drugačija priča."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kći Deana Burnsa, Camila Rose Burns, od ponedjeljka se bori za život na respiratoru u dječjoj bolnici Alder Hey u Liverpoolu nakon što je dobila infekciju.

Rekao je za Sky News da "živi u apsolutnoj noćnoj mori" otkako mu je kći odvedena u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvarno je jako loše", rekao je.

Gospodin Burns, koji sa svojom obitelji živi u Boltonu, rekao je da je Camilinom školom kružila bolest pa su je tijekom vikenda držali na oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da se žalila da je bole prsa.

Nakon jednog posjeta bolnici u subotu, gdje su joj liječnici prepisali inhalator i rekli da može ići kući, njezino se zdravlje u nedjelju pogoršalo, pa su je hitno poslali na hitnu medicinsku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, u tjednu do 20. studenog zabilježen je 851 slučaj, u usporedbi s prosjekom od 186 u istom tjednu prethodnih godina. UKHSA je ocijenila da je porast slučajeva vjerojatno rezultat povlačenja mjera primijenjenih tijekom pandemije COVID-a.

Dr. Clarke je dodao: "Čini mi se da je, kao što vidimo kod gripe u ovom trenutku, nedostatak miješanja kod djece možda uzrokovao pad imuniteta u cijeloj populaciji što bi moglo povećati prijenos, osobito kod djece školske dobi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo