BRITANIJA POD PRITISKOM / Liječnik za Danas o sve češćim slučajevima streptokoka, ali i popunjenosti kapaciteta u RH

Simptomi su, govori, upala ždrijela, šarlah, kožne infekcije, nizak tlak...

3.12.2022.
21:00
VOYO logo

Širi se infekcija streptokokom u Velikoj Britaniji. U samo sedam dana zabilježeno je čak šest smrtnih slučajeva djece mlađe od 10 godina nakon što im je dijagnosticirana infekcija invazivnim streptokokom A.

Najnoviji podaci pokazuju porast šarlaha, kojeg uzrokuje ovaj streptokok. U posljednjih tjedan dana u Velikoj Britaniji je prijavljen 851 slučaj, što je značajno više u usporedbi s prosjekom 186 prethodnih godina. Za život se bori i četverogodišnja Kamilla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Danas o toj bolesti govori Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević s kojim je razgovarala Zorana Čičak Kulić.

U Hrvatskoj, govori, nema slučajeva zaraze invazivnim streptokokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako infekcije u najvećem broju slučajeva počinju su klasično, od upale ždrijela, šarlaha, kožnih infekcija, ali u rijetkim situacijama mogu se pojaviti teški klinički oblici bolesti uključujući toksični šok sindrom, kaže.

Upitan oko simptoma, kaže: "Ako nastupi pogoršanje infekcije, a to može biti infekcija lokalizirana u dišnom traktu, na koži, sklona su i djeca koja imaju vodene kozice i prethodna kožna oštećenja, pogoršanje s visokom temperaturom koja traje, poremećeno stanje svijesti, nizak tlak, osip po koži. To su glavni simptomi, prvi alarm za roditelje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
opasnost zaraze /

Troje djece školskog uzrasta u 7 dana umrlo od iste zaraze koja obično uzrokuje šarlah

Image
opasnost zaraze /

Troje djece školskog uzrasta u 7 dana umrlo od iste zaraze koja obično uzrokuje šarlah

Što se tiče trenutne situacije, govori kako šarlaha ima na svakodnevnoj bazi, kako je uobičajeno, nije trenutno nešto povećan broj. "Bolesti se uspješno liječe antibioticima, ali mogu se dogoditi teški oblici", naveo je.

Upitan oko stava stručnjaka u Britaniji koji pripisuju ovakve posljedice pandemiji, odnosno životu pod mjerama, govori: "Ako gledamo mjere RH koje su bile bazirane u školama, one nisu bile rigorozne, uz popuštanja, ne bih rekao da je to uzrok koji se može povezati, bar za naše uvjete, ali trebaju se identificirati uzročnici i utvrditi patogeni potencijal".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, osvrnuo se i na trenutno stanje u njihovoj bolnici pa govori da su zadnjih tjedana povećani prijem i u ambulantu, i na bolnički odjel. Vezani su za respiratorne bolesti, ali nema gripe kod djece. Tvrdi kako su brojke nešto veće od uobičajenih, i kroz dnevne bolnice, ali i hitni prijem.

Upitan što poručuju roditeljima, kaže: "Ono što oni rade prema intuiciji, najbolji je parametar praćenja stanja svog djeteta, ako postoji sumnja javit će se nadležnom liječniku, pedijatru ili nama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, tvrdi kako mjesta još ima, a i ako su prema vrhu popunjenosti, uvijek se traži rješenje da se primi dijete koje to zahtijeva, a onda se razgovara i s drugim kolegama na području Grada Zagreba.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo