banner

PRAVO ČUDO

MADRID OTVORIO NOVU BOLNICU: ‘Prilagođena je i katastrofama, ali i novim epidemijama’

Ova ustanova će rasteretiti ostatak zdravstvenog sustava u Madridu kojega je opterećenje u prvom valu pandemije covida-19 dovelo do toga da se izložbeni salon u gradu pretvori u privremenu bolnicu.

U Madridu je u utorak, u ozračju žive polemike, otvorena javna bolnica Isabel Zendal izgrađena u rekordnom vremenu.

Bolnica je pravo “čudo”, rekao je konzervativni gradonačelnik španjolskoga glavnog grada Jose Luis Martinez Almeida u prigodi svečanog otvorenja bolničkog kompleksa koji je izniknuo iz zemlje za nepuna tri mjeseca. Površine je 80.000 četvornih metara i moći će primiti tisuću bolesnika u tri zgrade s visokim i širokim staklenim stijenama iza kojih su se još u utorak mogli vidjeti kablovi kako vise sa stropa.

ĐIKIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: ‘Mnogi su znanstvenici šokirani jer 3 znanstvenika, premijerovi savjetnici, daju lažne izjave’

Bolnica je prilagođena svim situacijama

Ova ustanova će rasteretiti ostatak zdravstvenog sustava u Madridu kojega je opterećenje u prvom valu pandemije covida-19 dovelo do toga da se izložbeni salon u gradu pretvori u privremenu bolnicu. Bolnica Isabel Zendal primit će prve pacijente “već idućeg tjedna”, rekao je Enrique Ruiz Escudero, čelnik madridske regije za zdravstvo.

Bolnica je “prilagođena svim situacijama koje možemo doživjeti”, kako “katastrofama”, tako i “novim epidemijama”, izrazila je zadovoljstvo Isabel Diaz Ayuso, predsjednica regije i članica Narodne stranke (PP) koja je vodila projekt, ustvrdivši da su bolnički odjeli intenzivne skrbi “najmoderniji u Madridu”.

Postelje u drugim bolnicama su neiskorištene

No ispred bolnice, smještene nedaleko od međunarodne zračne luke Madrid-Barajas i od autoceste, nekoliko desetaka članova bolničkog osoblja i nezadovoljnika okupilo se, unatoč velikom broju policajaca, kako bi osudili projekt koji ocjenjuju “beskorisnim” a cijena mu je dvostruko premašila planirani proračun. Ukupni troškovi se penju na najmanje 100 milijuna eura, pokazuju privremeni podatci koje su u utorak objavile vlasti.

“Postelje u drugim bolnicama su neiskorištene” a novac utrošen za ovu bolnicu mogao se iskoristiti za “stvari koje su stvarno potrebne, poput sustava za praćenje kontakata, osoblja i opreme”, rekla je za AFP Olga Alvarez, laboratorijski tehničar u jednoj madridskoj bolnici.

Ova zgrada je “uzaludni trošak”, dodala je Alma Blanco, bolničarka. “Imamo bolnice sa 690 postelja koje su prazne zbog nedostatka osoblja, ovo je besmislica”, istaknula je.

Projekt je kritizirao i dio političke klase. Odgovarajući na novinarsko pitanje o otvorenju ove nove bolnice, glasnogovornica vlade Maria Jesus Montero rekla je kratko da “vlada ne određuje pokrajinama u što će utrošiti svoj novac”. U Španjolskoj, jednoj od europskih zemalja najteže pogođenih pandemijom, umrlo je više od 45.000 ljudi a više od 1,6 milijuna se zarazilo od ožujka.

‘IZA 21. PROSINCA MORAT ĆEMO POSTROŽITI MJERE’; Bivši ministar optužuje Plenkovića: ‘Ukrao nam je Božić svojom neodlučnošću’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Povratak na Net.hr