Play ponuda

MACRON SMIRUJE PROSVJED 'ŽUTIH PRSLUKA': / Minimalac raste za 100 eura, i to poslodavce neće ništa koštati

Image
Foto: afp

Na početku govora francuski predsjednik je osudio nedopustiva nasilja tijekom prosvjeda "žutih prsluka" i zajamčio da za ta nasilja neće biti milosti

10.12.2018.
22:14
afp
Play ponuda

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak u pokušaju smirenja bijesa "žutih prsluka" čiji su često nasilni prosvjedi doveli u pitanje njegov autoritet najavio povećanje najniže plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Predsjednik je najavio više mjera suočen sa "gospodarskim i društvenim izvanrednim stanjem, kao povišenje minimalne plaće za 100 eura, izuzeće od povišenja poreza za niske mirovine i ukidanje poreza za prekovremene sate".

Minimalac se povećava za sto eura

"Tražim od vlade i parlamenta da poduzmu potrebno kako bi se od početka sljedeće godine moglo bolje živjeti od rada. Minimalna plaća radnika će se 2019. povećati za 100 eura i to poslodavca neće ništa stajati", rekao je u svom obraćanju naciji putem televizije, ali nije iznio pojedinosti te mjere.

Dodatni sati će se od 2019. isplaćivati bez poreza i nameta, kao tijekom petogodišnje vladavine Nicolasa Sarkozyja. Macron je također tražio od svih poslodavaca koji to mogu da uoči završetka godine isplate nagrade djelatnicima, također oslobođeno poreza.

Francuski predsjednik je govorio i o umirovljenicima "dragocjenom dijelu nacije" i za one koji primaju manje od 2000 eura mjesečno, tijekom 2019. će biti "pošteđeni općeg socijalnog doprinosa, koji su morali plaćati ove godine, što je bila pretjerano visoka i nepravedna obveza", rekao je. Do danas su samo umirovljenici s mirovinama nižim od 1200 eura bili pošteđeni te mjere.

Ustupci nakon borbe policije i prosvjednika

Macronovi ustupci dolaze samo 48 sati nakon što su prosvjednici vodili ulične borbe s interventnom policijom u Parizu bacajući projektile, paleći automobile i pljačkajući prodavaonice.

Macron je u ponedjeljak navečer govorio i o 40 godina starim problemima i dodao da je bijes "žutih prsluka" opravdan u puno pogleda i da je svjestan da je svojim izjavama povrijedio neke od njih.

Na početku govora francuski predsjednik je osudio nedopustiva nasilja tijekom prosvjeda "žutih prsluka" i zajamčio da za ta nasilja neće biti milosti.

On je isto tako rekao kako ostaje pri svojim reformama i odbio uvesti porez na bogatstvo.

"Odgovorit ćemo na gospodarsku i društvenu nužnost jakim mjerama režući poreze brže, držeći potrošnju pod nadzorom, ali ne potpunim zaokretima", rekao je Macron.

Play ponuda
Play ponuda