duboke političke podjele / Macron se suočava s izglasavanjem nepovjerenja u jeku prosvjeda u Fracuskoj. Za rušenje vlade potrebno 287 glasova

Image
Foto: Profimedia

Macronovim protivnicima potrebna je potpora 287 zastupnika kako bi srušili vladu što je prag koji vjerojatno neće prijeći s obzirom na duboke političke podjele u parlamentu

20.3.2023.
15:42
Profimedia
Play logo

Vlada Emmanuela Macrona suočava se s nekoliko prijedloga za izglasavanje nepovjerenja u Nacionalnoj skupštini u ponedjeljak nakon što je njegova vlada prošli tjedan iznudila vrlo nepopularan zakon o mirovinskoj reformi.

Prosvjednici su izašli na ulice u većim gradovima tijekom vikenda, nakon što je vlada pokrenula kontroverzni ustavni manevar kako bi usvojila svoj zakon o reformi mirovinskog sustava, što je naširoko prepoznato kao potez koji bi mogao potaknuti društvene nemire, piše Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će industrijska akcija ovog tjedna poremetiti javni prijevoz, rafinerije, sveučilišta i prikupljanje otpada, dok se sindikati nadaju da će ojačati vladu da povuče mirovinsku reformu.

Image
PIROVA POBJEDA? /

Macronov potez guranja omražene reforme ide na ruku krajnjoj desnici: 'Ovo je demokratski državni udar!'

Image
PIROVA POBJEDA? /

Macronov potez guranja omražene reforme ide na ruku krajnjoj desnici: 'Ovo je demokratski državni udar!'

U subotu je više od 100 ljudi uhićeno u Parizu nakon što su prosvjedi nekoliko tisuća prosvjednika protiv reforme prerasli u nasilje.

Zastupnici francuske Nacionalne skupštine, njih 573, glasat će u ponedjeljak o dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja što bi moglo izazvati ostavku Macronove premijerke Elisabeth Borne i njezine vlade. Iako francuski predsjednik ne bi bio prisiljen podnijeti ostavku u slučaju poraza, uspješno izglasavanje nepovjerenja izazvalo bi duboku političku krizu za Macrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macronovim protivnicima potrebna je potpora 287 zastupnika kako bi srušili vladu što je prag koji vjerojatno neće prijeći s obzirom na duboke političke podjele u parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna skupština podijeljena je između Macronove Renesansne koalicije, krajnje desnog Nacionalnog skupa i ljevičarske koalicije Nupes.

'Neće biti većine za rušenje'

U subotu je ministar financija Bruno Le Maire rekao da je reforma "od vitalnog značaja" za zemlju i pozvao zastupnike da se "suoče sa svojim odgovornostima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti većine koja bi srušila vladu, ali bit će to trenutak istine", rekao je Le Maire govoreći o izglasavanju nepovjerenja u ponedjeljak.

Na pitanje o tome je li dobra ideja srušiti vladu i izazvati politički nered oko mirovinskih reformi Le Maire je kazao: "Odgovor je jasno ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macronova Renesansna stranka izgubila je većinu u Nacionalnoj skupštini na parlamentarnim izborima prošle godine i suočila se s nekoliko prijedloga za izglasavanje nepovjerenja posljednjih mjeseci. U znaku produbljivanja krize u Francuskoj, ovo je prvi put da je nekoliko oporbenih stranaka zajedno podnijelo prijedlog za izglasavanje nepovjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vlada preživi glasovanje u ponedjeljak, i dalje će se suočiti s valom prosvjeda ovog tjedna i rizikom od novih socijalnih nemira. U petak je ekstremno lijevi sindikat CGT pozvao na "vidljive akcije" uoči dana prosvjeda i štrajkova diljem zemlje planiranih za četvrtak.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo