Play ponuda

MACRON POPUSTIO NAKON NASILJA U PARIZU: / Uvodi se moratorij na povećanje poreza na gorivo

Image
Foto: afp

Matignon je pak potvrdio informaciju o otkazivanju susreta s izaslanstvom "žutih prsluka" i takozvanih slobodnjaka tijekom poslijepodneva.

4.12.2018.
11:03
afp
Play ponuda

Francuski premijer Edouard Philippe će u utorak proglasiti moratorij na povećanje poreza na gorivo koji se trebao uvesti od 1. siječnja, kako bi smirio krizu "žutih prsluka", rekao je izvor u francuskoj vladi za agenciju France Presse.

Taj moratorij koji će potrajati nekoliko mjeseci, pratit će druge mjere smirivanja, rekli su izvori.

Premijer će vladine odluke donesene u ponedjeljak navečer u Elizejskoj palači pod predsjedanjem Emmanuela Macrona predstaviti zastupnicima stranke La Republique en marche (LREM) na sastanku parlamentarne skupine koji se u utorak ujutro održava u Narodnoj skupštini, rekao je još izvor u vladi.

Na upit agencije France Pressea Matignon nije komentirao te informacije nego je tek rekao da će premijer dati izjavu tijekom dana. "Premijer ponajprije želi sudjelovati na sastanku skupine. Izjavu će dati tijekom dana", rekli su iz njegova okružja.

Otkazan susret s izaslanstvom 'žutih prsluka'

Matignon je pak potvrdio informaciju o otkazivanju susreta s izaslanstvom "žutih prsluka" i takozvanih slobodnjaka tijekom poslijepodneva. Većina članova izaslanstva je u ponedjeljak najavila da neće doći na sastanak s premijerom zbog "sigurnosnih razloga" jer se prijetilo onima koji su htjeli doći.

Moratorij na povećanje doprinosa za klimu i za energiju (CCE) ili poreza na ugljikov dioksid koje je trebalo stupiti na snagu s 1. siječnja, bio je glavni zahtjev većine čelnika političkih stranaka koji su u ponedjeljak bili primljeni u Matignonu. Odustajanje od povećanja poreza je prvi zahtjev pokreta "žutih prsluka", među ostalim zahtjevima što se tiču poreza, plaća i funkcioniranja države.

'Ovo će smiriti stanje u zemlji'

Nešto ranije, u utorak ujutro novi predsjednik stranke LREM-a Stanislas Guerini rekao je da je sklon moratoriju na povećanje poreza na gorivo kako bi se "smirilo stanje u zemlji".

"Da, mislim da bi to bilo dobro, mislim da bi to smirilo zemlju", izjavio je zastupnik REM-a za Pariz na RTL-u koji se samo koji dan prije protivio takvoj odluci.

Play ponuda
Play ponuda