BILI SMO TAMO / Opet izborne prijevare u Srbiji? SNS provjerava svoje članove jesu li oni i njihove obitelji glasali

Oporbeni političar Đorđe Pavićević ističe da je greška što dio oporbe bojkotira izbore

2.6.2024.
12:49
VOYO logo

U Srbiji se danas održavaju lokalni izbori u 89 gradova i općina, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo, kao i u većini vojvođanskih općina. Biračka mjesta otvaraju se u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati.

Image
Foto: L.L./ATAImages/PIXSELL

Na izborima neće sudjelovati značajan dio oporbe, čiji je argument da vlast nije osigurala ravnopravne uvjete za fer izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uočene nepravilnosti

Prema informacijama dobivenih od promatrača, već sada su uočene neke nepravilnosti na biračkim mjestima poput nepoštivanja procedura glasanja, ubacivanja listića u pogrešnu kutiju, ometanja reda i potpisivanja birača na pogrešno mjesto.

Image
'NEKA DOĐE U SREBRENICU' /

Vučić: 'Ministar BiH Konaković indirektno je pozvao na moje ubojstvo. Ako me ubiju, on je kriv!'

Image
'NEKA DOĐE U SREBRENICU' /

Vučić: 'Ministar BiH Konaković indirektno je pozvao na moje ubojstvo. Ako me ubiju, on je kriv!'

Situaciju iz Beograda prati i RTL-ova reporterka Ana Mlinarić koja je posjetila sportsku dvoranu koju članovi SNS-a navodno koriste kao pozivni centar. Skrivaju svoj identitet, na stolovima imaju laptope, popise, mobitele. Njihov zadatak je danas redom zvati sve članove SNS-a i provjeriti jesu li oni i njihove obitelji izašli na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'SNS gleda jesu li njihovi glasali'

Oporbenjak Đorđe Pavićević iz Zeleno-lijevog kluba upravo je iz tog razloga došao u dvoranu, po dojavi.

"Pa oni su tu u sportskoj dvorani znači koja je očigledno zakupljena, a oni su pokazali nekakav ugovor koji nije baš potpuno da kažemo legalni dokument, nije zaveden. Nemaju neke uobičajene stvari, ali ga koriste u stranačke svrhe i u izborne svrhe, vjerojatno kao nekakav 'call centar' da se sigurni glasači evidentiraju i gleda se, i to je uobičajeno za Srpsku naprednu stranku, izlaze li na izbore. Onda šalju ekipe da ih dovode", rekao je Pavićević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: L.L./ATAImages/PIXSELL

On navodi da svaki član SNS-a ima obvezu prijaviti obitelj i prijatelje pa se tijekom izbora kontrolira jesu li izašli na izbore. Zahvaljujući tome su moguća napredovanja u stranci, ali i u državnoj službi za one koji tamo rade.

Na pitanje je li to što SNS radi legalno, Pavićević odgovara: "To ćemo još vidjeti. Znači, u tom smislu naši pravnici će pogledati je li to što se događa ilegalno. U svakom slučaju, kada se uzme cijeli izborni proces, to je nešto što je ustvari dio onoga kako Srpska napredna stranka pobjeđuje na izborima, a to je taj pritisak na birače, koji jest ilegalan, ali teško dokaziv u tom pogledu. Znači, oni koji su sada upisani u njihove spiskove moraju izaći na izbore i ti ljudi su tu da osiguraju da se to učini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li greška što dio oporbe bojkotira izbore?

Pavićević je istaknuo da smatra da je greška da dio oporbe bojkotira izbore.

"Pa mi smatramo da je to greška i da smo svi zajedno trebali izaći na ove izbore i da smo imali šansu i pobijediti u tom smislu", rekao je i dodao da je sve vjerojatno dovelo do zbunjivanja birača i da bi mogla biti mala izlaznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da bi kontrola nepravilnosti bila lakša "da smo svi bili zajedno". Slaže se da su šanse za osvajanje Beograda sada puno manje.

Podsjetimo, do ponovljenih izbora u Beogradu dolazi nakon što se vlast u glavnome gradu nije uspjela sastaviti nakon izbora u prosincu, no mogu se promatrati kao svojevrsna trgovina Aleksandra Vučića i Zapada jer je Zapad tražio međunarodnu istragu zbog niza nepravilnosti na izborima u prosincu, na što Vučić nije htio pristati. Tražilo se i da se promijene izborna pravila. Tu je vlast napravila samo dio i zbog toga dio oporbe bojkotira ove izbore, čime daje više šanse da Aleksandar Vučić ponovno u Beogradu osvoji vlast, a na ove izbore izlazi u nikad većoj koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Kako piše Kurir, do 12 sati je u Beogradu izašlo 17,54 posto birača, u Nišu 17,76 posto, a u Novom Sadu 21,94 posto. U Čačku je do 12 sati izašlo 16,9 posto birača.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo