Play ponuda

'Kazao je da nikom ništa ne govorim jer će nas sve žive zapaliti'

shimmer fallback

Prije dva tjedna grčka ultradesničarska stranka Zlatna zora je uživala u svom uspjehu: ankete su im davale čak 15% potpore građana, dvostruko više od potpore iskazane na lanjskim izborima.

3.10.2013.
13:59
Play ponuda

Počeli su otvarati urede, držati predavanja, a njihovih 18 zastupnika u parlamentu činilo se nedodirljivima.

No, Pavlos Fyssas je sve to promijenio. Ljevičarski nastrojen hip-hop pjevač je ubijen u Ateni, a muškarac koji je uhićen zbog njegovog ubojstva je identificiran kao aktivni simpatizer Zlatne zore.

Ubojstvo Fyssasa je pokrenulo naciju da zatraži od vlasti da zauzda nasilne desničare. Policija je reagirala, te su uhićena 22 člana Zlatne zore, a među njima i šestero zastupnika, uključujući šefa stranke Nikosa Mihaloliakosa. U njihovim su domovima otkrili svastike i fotografije Adolfa Hitlera.

'Zviždači' koji su policiji ispričali o događanjima u stranci i zapovjednom lancu sad su pod zaštitom, ali BBC je uspio doći do jedne žene koja je svjedočila nekim zastrašujućim stvarima koje su se događale u Zlatnoj zori.

Lomljenje ruke 300 eura, paljenje automobila 1.000

Naime, žena je u stranku došla kako bi potražila zaštitu od jednog muškarca. "Unutra sam vidjela palice i štitove. Svi su pažljivo stajali kad je vođa ušao. Pričali su o tome da će tući homoseksualce i obojene", ispričala je žena.

"Jedan me član stranke došao posjetiti. Dao mi je ponudu: može slomiti nekome ruku ili nogu za 300 eura. Paljenje nečijeg auta je 1.000 eura. Da smjesti nekog u bolnicu na mjesec dana je 1.500 eura. Ja nisam htjela ništa od toga, pa sam prekinula komunikaciju s njima. Kasnije je došao i kazao da nikom ništa ne govorim jer će nas sve žive zapaliti", ispričala je žena.

BBC je postavio pitanje ministru za javni red Nikosu Dendiasu zašto se tako dugo čekalo na policijsku akciju, kad se članove i simpatizere Zlatne zore dovodilo u vezu s brojnim slučajevima nasilja i ubojstava. "Činjenica da nitko dosad ništa nije poduzeo pokazuje da za to nije bilo dovoljno dokaza", odgovorio je ministar odbacivši interpretaciju da se policija pokrenula tek nakon što je stradao bijelac.

"To apsolutno odbacujem. Istražne radnje su pokrenute u svim slučajevima. Ali da biste tvrdili da je nešto kriminalna organizacija, morate imati jasne dokaze. Kad smo to imali, djelovali smo. I pritom smo jako politički riskirali", kazao je Dendias.

Play ponuda
Play ponuda