MILAN RADOIČIĆ / Kontroverzni poduzetnik i Vučićev čovjek priznao: 'Ja sam organizirao napad na sjeveru Kosova'

Image
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Prošlog vikenda je izbila najveća kriza na Kosovu posljednjih godina nakon sukoba Srba i policije u kojem je ubijen jedan policajac i četvero napadača. Kosovski premijer rekao je da je najmanje 30 naoružanih napadača upalo u manastir u Banjskoj tijekom višesatne opsade

29.9.2023.
16:12
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Kontroverzni poduzetnik i potpredsjednik Srpske liste na odlasku, Milan Radoičić, priznao je odgovornost za organiziranje sukoba prošlog vikenda na sjeveru Kosova u kojem je ubijeno četvero osoba, piše Nova.rs.

Potvrdio je to njegov odvjetnik Goran Petronijević na konferenciji za medije na kojoj je pročitao priopćenje Radojčića u kojem su potanko opisani detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja, Milan Radoičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam javnost da sam zajedno sa sumještanima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. rujna došao na sjever Kosova i Metohije, u selo Banjska", istaknuo je.

Image
BILO JE 30 NAPADAČA /

Četiri mrtva u sukobima na sjeveru Kosova. NATO i policija u patroli. Borrell: 'Ti napadi moraju odmah prestati'

Image
BILO JE 30 NAPADAČA /

Četiri mrtva u sukobima na sjeveru Kosova. NATO i policija u patroli. Borrell: 'Ti napadi moraju odmah prestati'

Kao razlog povratka na Kosovo naveo je želju za ohrabrivanjem srpskog naroda s tog područja u pružanju otpora teroru albanskog premijera Albina Kurtija, kako kaže, kojem je svakodnevno izložen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je osobno napravio je logističke pripreme za taj čin i da on nema nikakve veze s njegovim ranijim političkim angažmanom. Kaže kako pritom nije imao pomoć Republike Srbije niti je o tome obavijestio tamošnju vlast jer su se prethodno već razišli oko nekih stavova.

"Sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin", poručio je Radoičić u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je do stradavanja policajaca došlo slučajno te da je nakon toga uslijedio "žestok okršaj s obje strane u kojem su poginula naša trojica drugova, heroja,", dodao je.

Tijekom dana je odjeknula vijest da je Vučić za španjolsku nacionalnu televiziju kazao kako je Radoičić podnio ostavku na funkciji potpredsjednika Srpske liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska lista je, inače, politička organizacije koja se smatra kosovskim ogrankom Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, s kojim je Radoičić u bliskim odnosima.

Podsjetimo, prošlog vikenda je izbila najveća kriza na Kosovu posljednjih godina nakon sukoba Srba i policije u kojem je ubijen jedan policajac i četvero napadača. Kosovski premijer rekao je da je najmanje 30 naoružanih napadača upalo u manastir u Banjskoj tijekom višesatne opsade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađene su i velike količine raznog oružja, eksploziva, novca, odora i dronova.

Kosovske vlasti tvrde da su napad pripremali srpski teroristi, a neki su čak spekulirali kako postrojbe koje stoje iza napada koriste taktiku ruske plaćeničke skupine Wagner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd je pak za eskalaciju okrivio kosovskog premijera Albina Kurtija, dok je on uvjeren da su napad izvršile kriminalne skupine koje su pomoć imale srpske vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: O sukobu Srba i policije na Kosovu izlaze teorije, pa i ta da napad podsjeća na taktiku ruskih plaćenika Wagner

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo