BILO JE 30 NAPADAČA / Četiri mrtva u sukobima na sjeveru Kosova. NATO i policija u patroli. Borrell: 'Ti napadi moraju odmah prestati'

Image
Foto: Profimedia

Srbija Kosovo i dalje smatra svojim teritorijem, no niječe da raspiruje vatru unutar granica susjedne države. Tri policajca su ozlijeđena u pucnjavi, rekla je kosovska policija, a novinarima je zabranjen ulazak u selo gdje je do sukoba i došlo

24.9.2023.
22:26
Profimedia
VOYO logo

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Etnički Albanci tvore većinu od 1,8 milijuna stanovnika Kosova. No oko 50.000 Srba tvori većinu na sjeveru zemlje, gdje su u prosvjedima u svibnju ozlijeđeni deseci prosvjednika i pripadnici mirovnih snaga NATO saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČETVERO UBIJENIH /

Vučić o sukobima i razvitku napetosti: 'Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo. Zaboravite'

Image
ČETVERO UBIJENIH /

Vučić o sukobima i razvitku napetosti: 'Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo. Zaboravite'

Srbi nikad nisu prihvatili deklaraciju o nezavisnosti Kosova 2008. godine te i dalje Beograd smatraju svojim glavnim gradom više od dva desetljeća nakon ustanka kosovskih Albanaca protiv represivne srpske vladavine.

Ostalo je nejasno tko je bio iza nasilja u nedjelju, no kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla optužili su "kriminalce pod srpskim sponzorstvom." "Oni su profesionalci, s vojnom i policijskom pozadinom", rekao je Kurti, pozvavši ih da se predaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski dužnosnici nisu odmah komentirali incident, a Aleksandar Vučić se obratio narodu i kazao kako Srbija nikad neće priznati Kosovo.

Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve, koja uključuje Banjsku, rekla je da su muškarci u oklopnim vozilima upali na zemljište manastira, prisilivši monahe i vjernike da se zaključaju u hram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naoružani maskirani muškarci kreću se dvorištem i mogu se čuti povremeni hici", rečeno je u izjavi.

"Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukobe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je rekla da su napadači najprije pozicionirali oklopna vozila na mostovima u selo. Pucali su na policiju koja im je prišla prije nego što su se uputili u obližnji manastir.

Osim smrtnih slučajeva, tri policajca su ozlijeđena u pucnjavi, rekla je kosovska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna osuda

Čelnica UN-ove misije na Kosovu Caroline Ziadeh i šef vanjske politike Europske unije Josep Borrell osudili su nasilje.

"Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati", rekao je Borrell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO vojska, uz članove EU policijskih snaga EULEX i kosovska policija, patrolirali su na cesti koja vodi u Banjsku.

Novinarima je zabranjen ulazak u selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni mediji kažu da je kosovska granična policija zatvorila dva prijelaza sa Srbijom.

Srbi na sjeveru Kosova odavno zahtijevaju implementaciju sporazuma Europske unije iz 2013 godine, kojim bi se trebala osnovati zajednica autonomnih općina na njihovom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova pod vodstvom Europske unije su zastali prošli tjedan, dok je Unija optužila Kurtija da nije osnovao srpsku zajednicu.

Priština na ovaj plan gleda kao na mini državu unutar Kosova, čime bi se zemlja usitnila prema etničkim linijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija Kosovo i dalje smatra svojim teritorijem, no niječe da raspiruje vatru unutar granica susjedne države. Beograd je optužio Prištinu da gazi prava manjinskih Srba.

Neredi su se intenzivirali kad su etnički Albanci zasjeli na gradonačelničke pozicije na sjeveru Kosova nakon izbora u travnju koje su Srbi bojkotirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kosovu se i dalje nalazi 3700 mirovnih snaga NATO saveza, znatno manji broj od prvotnih 50.000 koje su raspoređene 1999. godine.

Područje sjevernog Kosova gdje su Srbi većina važan je virtualni nastavak Srbije. Lokalna administracija i javni dužnosnici, učitelji, liječnici i veliki infrastrukturni projekti financiraju se iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Što se to kuha na Kosovu, i kako to pomaže Aleksandru Vučiću? Direkt u Zvečanu

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo