KINEZI NA PANDEMIJI OSTVARUJU SVOJE CILJEVE: / Izvoze svoj model upravljanja koronavirusom, najviše ih slušaju hrvatski susjedi

Timovi kineskih liječnika i stručnjaka pomažu u borbi protiv koronavirusa u osam zemalja, a dosad su donirali tisuće tona zaštitne medicinske opreme u 90 zemalja,

13.4.2020.
13:22
Shi Zhongyu/Xinhua News/Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkad je u ožujku skupina kineskih medicinskih stručnjaka stigla avionom Air Serbije u Beograd, Kina pomaže svojoj europskoj saveznici Srbiji i nizu drugih prijateljskih zemalja u borbi protiv pandemije covida-19 koja je zahvatila cijeli svijet. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svečano je sa svitom ministara dočekao zrakoplov s kineskim stručnjacima i poljubio kinesku zastavu u znak zahvalnosti za pomoć, simbolično potvrđujući novu ulogu Kine u međunarodnim odnosima.

Pekingu se pružila prilika da osigura vodstvo u borbi protiv koronavirusa pošto ga je Washington oštro optužio da je presporo reagirao na bolest što je izbila na tržnici u kineskome gradu Wuhanu. Kina pomaže u vrijeme kada se zapadne vlade suočavaju s rastućim brojem zaraženih i mrtvih u vlastitom dvorištu, a već su otprije zabrinute zbog kineskog širenja utjecaja u svijetu kroz ambicioznu infrastrukturnu inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Kineska inicijativa pomoći u borbi protiv pandemije dio je šire strategije Pekinga da izgradi pozitivnu sliku u inozemstvu, a istodobno se suprotstavi zapadnoj dominaciji u globalnim institucijama, primjerice kroz Azijsku investicijsku banku za infrastrukturu koju je utemeljio 2016., piše agencija Reuters.

Djelovanje u vlastitom interesu

Zatim citira ocjenu dekana Kineskog instituta na Sveučilištu Alberta Gordona Houldena koji kaže: "Nema sumnje da će Kina iskoristiti epidemiju covid-19 da ojača djelovanje u svom interesu". "A to uključuje promidžbu kineskog modela upravljanja i u ovoj specifičnoj situaciji kinesku metodologiju suprotstavljanja epidemiji", ocjenjuje taj bivši kanadski diplomat.

Ta se metodologija temelji na agresivnom i sveobuhvatnom pristupu kakav je Kina zauzela u borbi protiv virusa - potpuno zatvaranje grada Wuhana koji je bio izvorište zaraze, te izvoz znanja u borbi protiv bolesti koji je ta zemlja izgradila kao prva u svijetu koju je epidemija zahvatila. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na molbu za komentar, piše Reuters. Dodaje da je glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian rekao na brifingu u četvrtak da je svrha slanja kineskih medicinskih ekipa u inozemstvo podijeliti kinesko iskustvo u borbi protiv virusa, a ne izvoziti kineski model u inozemstvo.

Osim u Srbiju, Kina je svoje stručnjake slala u Kambodžu, Iran, Irak, Laos, Pakistan, Venezuelu te Italiju, jedinu članicu G7 (skupine industrijski najrazvijenijih država) koja je pristupila kineskoj inicijativi Jedan pojas, jedan put, a druga je u svijetu po broju smrti od koronavirusa. Prošli tjedan, kineska medicinska ekipa stigla je i na Filipine kako bi toj državi pomogla u borbi protiv pandemije.

Pomoć se sastoji u donaciji ili prodaji medicinske opreme za 90 zemalja, uključujući kineskom gospodarskom suparniku, Sjedinjenim Državama. Nadalje, Kina putem videokonferencija s državama i međunarodnim organizacijama dijeli svoje znanje i iskustvo u suzbijanju pandemije, navodi China International Development Cooperation Agency.

"Nadamo se da se u drugim državama neće dogoditi tragedije kakve je imala Kina", kazao je telefonski iz Beograda Peng Zhiqiang, stručnjak iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz pokrajine Guangdong, sada voditelj stručne skupine za pomoć Srbiji.

Prihvaćanje kineskog modela

Kineski stručnjaci savjetuju neke zemlje kojima su pružile pomoć da sagrade privremene bolnice, piše Reuters i podsjeća da je Kina sagradila bolnicu s tisuću kreveta u samo osam dana u Wuhanu. Savjetuju primjenu mjera koje su pomogle Wuhanu i Kini da smanji širenje zaraze, kažu Peng i Liang Wenbin, koja je članica kineske ekipe u Kambodži. Među tim mjerama su karantena ili izolacija za ljude s blagim simptomima, zatim metode liječenja složenih slučajeva zaraze te mjerenje temperature ljudima posvuda pri ulasku na javna mjesta.

Po kineskom savjetu Srbija je počela zatvarati u karantenu osobe s blagim simptomima, a vojska je sagradila poljsku bolnicu upravo za takve pacijente. Srbijanski dužnosnici zahvalni su kineskim savjetnicima i kažu da je to ublažilo širenje virusa.

"Promijenili smo pristup i uz potporu kineskih stručnjaka sada provodimo više testova", rekao je izvor iz srbijanskog predsjedništva za Reuters pa dodao: "Kineski liječnici pohvalili su mjere koje je Srbija poduzela, prihvatili smo kineski model - liječiti što više moguće ljudi, zapravo sve koji su zaraženi".

U Kambodži, koja je lojalni saveznik Pekinga u jugoistočnoj Aziji, izdavanje viza za međunarodne posjetitelje naglo je smanjeno prema sugestiji kineskih stručnjaka. U Kambodžu se uobičajeno vraćaju državljani koji rade u inozemstvu kako bi u domovini proslavi kmersku novu godinu u travnju.

Po prijedlogu kineskih stručnjaka Kambodža bi mogla hotele i škole pripremiti za prihvat tih radnika koji bi ondje bili u karanteni, rekla je Liang. Najnovija ograničenja kretanja i zabrana dolaska za strance mjere su kojima se koristila Kina. Vlada Kambodže nije odgovorila agenciji Reuters na zahtjev za komentar.

'Hvala ti, veliki brate Xi'

Unatoč medicinskim uspjesima, Kina je meta oštrih kritika Washingtona i drugih koji je optužuju da je isprva prikrila informaciju o virusu i umanjila prijetnju.

"Sumnjam da će mnoge zemlje brzo zaboraviti pogrešne kineske prve korake u borbi protiv širenja koronavirusa", uvjeren je Ryan Hass koji je bio ravnatelj odjela za Aziju u Vijeću za nacionalnu sigurnost u vladi bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Odgovor na kinesku pomoć u državama kao što je Srbija, do sada je pozitivan. U Beogradu je kineska ekipa posjetila spomenik poginulima od američkih bombi koje su greškom pogodile kinesko veleposlanstvo 1999., u vrijeme NATO-ove kampanje protiv tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Washington se ispričao službenom Pekingu za tu pogrešku. Po dolasku kineske ekipe u Beogradu je postavljen pano s fotografijom kineskog vođe i porukom na kineskom i srpskom jeziku: "Hvala ti, veliki brate Xi".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali