KINESKI LIJEČNICI PRODAVALI ORGANE POGINULIH U NESREĆAMA: / Obitelji su tražili suglasnost za doniranje; Vadili su ih u lažnim kombimija Hitne

Skupina je varala obitelji preminulih tako da ih je uvjerila da će donirati organe preminulih službenim putem.

30.11.2020.
21:13
Pixsell/ Arhiva, Duško Jaramaz
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Šest osoba, uključujući nekoliko liječnika, završilo je u Kini u zatvoru zbog nezakonitog uzimanja organa od ljudi koji su poginuli u nesrećama, javljaju lokalni mediji.

Skupina je varala obitelji preminulih tako da ih je uvjerila da će donirati organe preminulih službenim putem. Između 2017. i 2018. godine liječnici su na taj način nezakonito došli do jetara i bubrega 11 osoba u bolnici provincije Anhui. Kina se već neko vrijeme bori s nedostatkom organa jer broj donacija ne zadovoljava potražnju bolesnih.

Četvero visokopozicioniranih liječnika nabavljali organe u bolnici

Prema lokalnim medijima, u lancu nezakonite trgovine ljudskim organima sudjelovalo je četvero visokopozicioniranih liječnika koji su nabavljali organe u bolnici. Navodno su ciljali obitelji onih koji su imali moždano krvarenje ili onih koji su poginuli u prometnim nesrećama, piše BBC.

Voditelj odjela intenzivne njege Yang Suxun prišao bi članovima obitelji i pitao ih bi li donirali organe voljene osobe. Članovi obitelji su nakon toga potpisali lažni obrazac za donaciju organa. Liječnici bi zatim usred noći tijelo iznijeli iz bolnice i prebacili u kombi koji je napravljen da izgleda poput vozila hitne pomoći. Zatim bi u tom kombiju vadili organe i prodavali ih pojedincima ili drugim bolnicama. Vlasti su otkrile ovaj lanac trgovine ljudskim organima kada je sin jedne od žrtava postao sumnjičav.

Provjerom dokumenata otkrio nepravilnosti

Nekoliko mjeseci nakon majčine smrti 2018. godine Shi Xianglin ponovno je provjerio dokumente koje je njegova obitelj dobila kad je pristala na darivanje organa i otkrio nekoliko nepravilnosti, poput neispunjenih redova u obrascima. Zatim je poslao upit bolnici i nadležnim vlastima te otkrio kako oni nemaju nikakvih podataka o donaciji organa njegove majke.

Kontaktirao je Yang Suxuna i upitao što se dogodilo, na što mu je voditelj odjela intenzivne njega ponudio poveću svotu novaca ako "drži jezik za zubima".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali