Kapetan trajekta objasnio zašto je odgađao evakuaciju 40 minuta

Ronioci su u nedjelju ujutro izvukli dvadesetak tijela iz olupine južnokorejskog trajekta koji je potonuo prije četiri dana sa 476 osoba na brodu.

20.4.2014.
9:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trenutni podaci o tragediji govore o 50 mrtvih a 252 osobe još uvijek se smatra nestalima, većinom srednjoškolaca.

Ronioci su izvukli prva tri tijela iz trajekta nakon što su razbili prozor jedne putničke kabine nešto prije ponoći po lokalnom vremenu. Više od desetak drugih izvučeno je u sljedećim satima.

Ta su tri tijela nosila prsluke za spašavanje, rekao je dužnosnik, ističući da su dvije žrtve bile muškarci ali da spol treće osobe zasad još nije utvrđen.

U trenutku nesreće zapovijedala žena

Kapetan je potvrdio da nije bio za komandama broda. Ondje je bila 55-godišnja osoba iz posade pod nadimkom "Jo", pod zapovjedništvom trećeg oficira, mlade žene koja nikad nije plovila u tom teškom području.

Kapetan je pokušao objasniti razlog svoje fatalne odluke da odgodi evakuaciju nakon što se brod zaustavio od udara. Naime, putnici na brodu dobili su naredbu da se ne miču sa sjedala više od 40 minuta. Kad se brod počeo naginjati na stranu bilo je prekasno.

"U tom trenutku brodovi za spašavanje još nisu stigli. Nije bilo ni ribarskih brodova ili drugih plovila za pomoć", kazao je on.

"Struje su bile jake a voda vrlo hladna u tom području", dodao je on. "Mislio sam da će voda odnijeti putnike a i da će biti problema ako se evakuiraju u neredu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U nedjelju ujutro gotovo 200 osoba, bliskih žrtvama i nestalima, nastavilo je prosvjedni marš od Jinda, otoka blizu mjesta nesreće, do ureda predsjednika u Seulu, dug 420 km, no policija ih je spriječila te je izbio kratki sukob.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali