STIŽU IM I OI / Kampanja ulazi u posljednji tjedan, a zbog izbora bi se mogli suočiti s masovnim građanskim nemirima i nasiljem

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsjednika za kojeg se nekada smatralo da je sposoban prevladati političke podjele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza

24.6.2024.
9:00
Profimedia/Ilustracija
VOYO logo

Francuska bi se mogla suočiti s građanskim nemirima i nasiljem povezanim s izborima, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin dok kampanja ulazi u posljednji tjedan prije prvog kruga glasanja.

"Moguće je da će biti iznimno jakih napetosti", rekao je Darmanin za radio RTL, dodajući da se vlasti pripremaju za "vrlo zapaljivu" situaciju. Izbori se održavaju manje od mjesec dana prije Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Emmanuel Macron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog mjeseca, nakon neuspjeha na izborima za Europski parlament.

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsjednika za kojeg se nekada smatralo da je sposoban prevladati političke podjele, ali čiji je rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem vam", poručio je Macron glasačima u "Pismu Francuzima" objavljenom u nedjelju u kojem je svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim lijevim savezom, pokušao prikazati kao posljednju nadu za stabilnost.

"Nisam slijep: svjestan sam demokratskih slabosti", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron je također ponovio da će ostati na dužnosti do isteka mandata 2027. bez obzira na ishod izbora.

POGLEDAJTE VIDEO: Od obiteljskog nasilja do uličnih sukoba. RTL jedini imao priliku vidjeti kako izgleda obuka policajaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo