Play ponuda

Kako varaju trgovci: Pršut natapaju vodom, brišu rok trajanja...

shimmer fallback
18.2.2013.
9:33
Play ponuda

Iako je težina manja, cijena je ostala ista, piše srpski Blic.

"To je obmana građana, a nije prijevara jer na njima piše stvarna težina. Problem je kad trgovine oglašavaju akcije i sniženja, pa tiskaju reklamni materijal na kojem piše da je na popustu '100 grama čokolade', a nije", kažu iz Centra za zaštitu potrošača.

Većina pekara zakida na težini kruha. Tako je štruca lakša za 30 do 70 grama nego što je propisano, a prodaje se pritom po punoj cijeni kao da se radi o standardnoj štruci.

Produžavanje roka trajanja

Blic piše da masni papir na kojem se mjere težina mesa i suhomesnatih proizvoda teži i nekoliko desetina grama, pršut i salame natopljeni su vodom da bi dobili na težini, na prethodno zapakiranim proizvodima napisana je nešto veća težina od stvarne, a posebno je opasna prodaja 'na mjerenje' raznih bombona, keksa, čokolade, jer se sumnja da se na takav način često prodaje roba kojoj je istekao rok trajanja.

"Najčešća pritužba koju dobivamo je neispravan rok trajanja. Mnogi trgovci prekucaju rok i tako ga lažno produže, na ambalažama koje to dopuštaju, oni ga izgrebu i prelijepe deklaracijom", objašnjavaju u Centru za zaštitu potrošača.

Skupljali kupone ni za što

U udruženjima za zaštitu potrošača objašnjavaju da trgovački lanci često nude kupone i markice na osnovi visine računa, a uz koje kasnije mogu znatno jeftinije kupiti posuđe, nakit, bijelu tehniku. Kad kupci skupe onoliko kupona koliko im je potrebno i donesu ih da kupe ono za što su skupljali, trgovci im često kažu da su zalihe istrošene, da tih proizvoda više nema i da ne znaju kad će ih biti.

Potrošači u takvim slučajevima mogu kontaktirati neku udrugu za zaštitu potrošača, koja ih tada upućuje na inspekciju ili udruga automatski inspekciji prijavljuje problem.

Play ponuda
Play ponuda