RADIKALNI TEKSAŠKI ZAKON / Biden obećao braniti pravo na pobačaj pa kritizirao dio zakona koji smatra posebno skandaloznim

'Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea', smatra Biden

1.9.2021.
19:47
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u srijedu braniti prava žena na pobačaj i snažno je kritizirao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je u noći na srijedu stupio na snagu.

"Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea", napisao je u priopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj. "Zaštiti ćemo i braniti" to pravo, dodao je.

Skandalozno pravo

Biden je rekao da će novi zakon "uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju", posebno onima tamnije boje kože i siromašnima. "I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli" ženama da obave pobačaj, kazao je.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu u srijedu rano ujutro pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje. 

Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali