Play ponuda

JESMO LI SE PRERANO OPUSTILI? / Sa strahom od novog vala pandemije, raste rizik nove karantene

Image
Foto: Cris Faga / ddp USA / Profimedia
12.6.2020.
15:51
Cris Faga / ddp USA / Profimedia
Play ponuda

Strah od drugog vala zaraze koronavirusom povećao se u petak nakon što je u Indiji prijavljen rekordni dnevni broj novih slučajeva i u vrijeme sve glasnijih upozorenja zbog pretjeranog opuštanja u Europi, kao i informacija iz najmanje šest američkih saveznih država da se njihove bolnice naglo popunjavaju bolesnicima.

Zdravstveni dužnosnici diljem svijeta proteklih su dana izrazili zabrinutost zbog činjenice da neke države suočene s razornim gospodarskim učincima restriktivnih mjera sada te mjere prebrzo popuštaju a širenju koronavirusa istodobno pogoduju masovni prosvjedi protiv rasizma.

Image
WHO IZDAO VAŽNE UPUTE: /

Jedino ovako možemo smanjiti šanse za drugi val pandemije! Hoće li vlasti to prihvatiti?

Image
WHO IZDAO VAŽNE UPUTE: /

Jedino ovako možemo smanjiti šanse za drugi val pandemije! Hoće li vlasti to prihvatiti?

'Ima li smisla dolaziti u džamiju dok se virus širi?'

Wall Street je u četvrtak potonuo na najnižu razinu u protekla tri mjeseca zbog neizvjesnosti gospodarskog oporavka a u petak su dionice diljem svijeta nastavile bilježiti gubitke četvrti dan zaredom. U Kini iz koje je koronavirus potekao dva nova slučaja COVID-a-19 potvrđena su u glavnom gradu, samo dan nakon što su gradske vlasti odgodile planove za djelomični povratak učenika u škole. Indija je ponovo uspostavila većinu javnog prometa, uredi i trgovački centri ovog su tjedna ponovo otvoreni nakon 70 dana, a ministastvo zdravstva je objavilo kako se broj zaraženih u petak povećao za rekordnih 10956, uključujući slučajeve u gradovima New Delhiju, Mumbaiju i Chennaiju. Službeno je u Indiji potvrđeno 8498 smrtnih slulajeva povezanih s koronavirusom što je razmjerno malo za tu mnogoljudnu zemlju.

Syed Ahmed Bukhari, imam džamije Jama u Delhiju, jedne od najvećih u Indiji, odlučio je prekinuti okupljanja vjernika na molitvama do kraja mjeseca. "Kakvog smisla ima dolaziti u džamiju dok se virus širi tako brzo?", kazao je.

Umjereni do visoki rizik drugog ciklusa bolesti

Dok se zaraza usporava u većini europskih država, zdravstveni stručnjaci ipak upozoravaju kako postoji umjereni do visoki rizik od novog ciklusa bolesti koji bi mogao uslijediti zbog popuštanja mjera te je stoga realna i mogućnost ponovnog uvođenja restrikcija.

"Početni val transmisije (virusa) prošao je vrhunac u svim državama osim u Poljskoj i Švedskoj", procjena je Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u kojemu predviđaju umjereno ubrzavanje širenja infekcije u idućim tjednima.

Takav bi porast, procjenjuje ECDC, ako se ne bi kontrolirao ponovo mogao izazvati pritisak na zdravstveni sustav kakav je postojao u ožujku i travnju u nekoliko europskih država i Velikoj Britaniji.

"Ovo (epidemija) još nije iza nas. Moramo biti oprezni", kazala je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides svojim kolegama iz država članica EU-a, potičući ih da nastave s testiranjima stanovništva i osiguraju praćenje kontakata zaraženih, posebice nakon otvaranja granica. U Belgiji je broj novozaraženih koronavirusom bio oko jedan posto veći nego prošlog tjedna no vlasti te zemlje tvrde kako nema razloga za zabrinutost.

Ghebreyesus: Razbuktavanje epidemije je realno

Dužnosnici u brojnim državama iskazali su zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa među desecima tisuća sudionika proturasističkih prosvjeda diljem Europe. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je u četvrtak u Ženevi kako je rizik od razbuktavanja epidemije potpuno realan.

"Moramo shvatiti da iako se stanje u Europi poboljšava, diljem svijeta se ono pogoršava... I dalje ćemo trebati globalnu solidarnost kako bismo potpuno pobijedili pandemiju", kazao je Ghebreyesus.

U otprilike šest američkih saveznih država, uključujući Teksas i Arizonu sve je veći broj pacijenata koji popunjavaju bolničke kapacitete zbog zaraze koronavirusom što također potiče zabrinutost da bi pokretanje gospodarstva moglo dovesti do drugog vala zaraze. Alabama, Florida, Sjeverna i Južna Karolina, Oregon i Nebraska u četvrtak su prijavile rekordni broj novooboljelih. SAD je dosad zabilježio više od 113.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, najviše na svijetu. Prema procjenama Svjetskog zdravstvenog instituta na Harvardu taj bi broj do rujna mogao premašiti 200.000.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda