PA TI ODMARAJ / Širi se strah od korone koji donosi potencijalni udar na sezonu: Naši omiljeni gosti su pred novim restrikcijama

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U zemlju ne bi mogao ući nitko tko nije cijepljen, preležao bolest ili predočio negativni test

27.7.2021.
23:21
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Strah od novog pandemijskog vala se širi među članovima njemačke vlade. Prvo je glasnogovornica vlade Ulrike Demmer najavila kako se razmišlja o uvođenju novih mjera ako incidencija i dalje nastavi rasti brzinom kojom trenutno raste.

Sada je, kako javljaju mediji medijske grupe Funke, i ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) najavio pooštrenje pravila za povratnike s godišnjih odmora, piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO SU VRLO OPASNE I OZBILJNE IZJAVE' /

Infektolog prozvao Lauca: 'Mi u Njemačkoj već cijepimo djecu stariju od 12 godina života i interes je velik'

Image
'TO SU VRLO OPASNE I OZBILJNE IZJAVE' /

Infektolog prozvao Lauca: 'Mi u Njemačkoj već cijepimo djecu stariju od 12 godina života i interes je velik'

Testiranje za sve koji nisu cijepljeni

On planira uvesti pravilo po kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti cijepljeni ili preležali koronavirus pri ulasku u Njemačku bili dužni predočiti potvrdu o negativnom testu. Za sada ovo vrijedi samo za one koji u Njemačku dolaze zrakoplovom. Ovo pravilo bi vrijedilo za sve, bez obzira na to smatra li se područje na kojem su boravili rizičnim ili ne.

Trenutno za povratnike s odmora u Hrvatskoj ovo pravilo vrijedi samo za one koji su odmor proveli u Zadarskoj županiji koja je još jedina županija koju njemačko ministarstvo vanjskih poslova smatra područjem nisko epidemiološkog rizika. Spahn je u prošlosti u više navrata upravo povratnike s odmora u jugoistočnoj Europi okrivio za širenje zaraze. Trenutno se niti jedna zemlja s ovog područja ne smatra rizičnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od rasta incidencije

Prema informacijama iz krugova vlade, usuglašavanja o uvođenju ovih mjera se trenutno koordinira između ministarstava. Navodno se protivi jedino socijaldemokratska ministrica pravosuđa Christine Lambrecht koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra neprimjerenom mjerom s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvijek relativno nisku incidenciju u usporedbi s prvim kvartalom godine.

Trenutno je u Njemačkoj incidencija s 14 relativno niska ali ona, kako je to rekle glasnogovornica vlade Demmer raste munjevitom brzinom, u roku od tjedan dana 75 posto. Incidencija se još do prije nekoliki dana u većini zemlje kretala između nule i pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim saveznim pokrajinama poput najmnogoljudnije Sjeverne Rajne – Vestfalije se ponovno uvode strože mjere poput ograničenja broja mušterija u trgovinama, pravila s maskama u restoranima a ponovno je, nakon svega par tjedan rada, zabranjen i rad noćnih klubova i diskoteka . U većim gradovima poput Hamburga i Berlina incidencija je u međuvremenu prešla vrijednost od 25.

I cijepljene testirati

Zato su već neki poznati njemački virolozi pozdravili inicijativu ministra zdravlja Spahna za obaveznim testiranjem za sve povratnike s odmora. Frankfurtski virolog Martin Stürmer rekao je u razgovoru za javni servis ZDF kako povratnici iz inozemstva doprinose povećanju broja zaraza u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra neodgovornim praksu po kojoj čak i svi oni koji dolaze iz područja visokog rizika nisu obavezni testirati se. Stürmer bi međutim obvezu testiranja nakon povratka iz visokorizičnih područja uveo i za one koji su cijepljeni s obzirom na činjenicu kako je dokazano da se i cijepljeni mogu zaraziti delta varijantom koronavirusa.

Njemačka je prije nekoliko dana najpopularnije turističko odredište Španjolsku proglasila područjem visokog rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frankfurtski virolog je isto pesimističan kada je u pitanju sprječavanje novog vala pandemije. „Porast broja novozaraženih dolazi mnogo prije očekivanog", rekao je Stürmer.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo