Prvi podvodni restoran u Europi trebao bi se otvoriti početkom 2019. u Lindesnesu, na jugu Norveške. Planirana betonska struktura ima 11-metarski panoramski prozor te je dizajnirana da postane dio podmorskog okoliša, s menijem koji će se fokusirati na morsku hranu, piše CNN.
Povezuje more i kopno
Restoran će se zvati 'Under' (ispod), a projektirala ga je norveška arhitektonska tvrtka Snøhetta, poznata po svome radu na zgradi Norveške nacionalne opere & baleta, te Bibliothece Alexandrine u Egiptu. Bit će smješten na morskome dnu, pet metara ispod površine, s debelim zidovima koji bi trebali izdržati svu promjenljivu ćud mora. Ovo će biti prvi podvodni projekt Snøhettae.
"Jedna od dobrih stvari ove građevine je kako povezuje prirodu i kopno, i kako možete sigurno doći s kopna i na jako dramatičan spust kroz betonsku cijev do prirode u moru, te tako iskusiti nešto neuobičajeno", rekao je Rune Grasdal, vodeći Grasdal, vodeći arhitekt na projektu.
Posjetitelji mogu očekivati tri nivoa i kapacitet do 100 ljudi. Ispod ulaza i garderobe nalazit će se šampanjac bar, koji će označavati prijelaz između kopna i mora. Ispod bara bit će blagovaona, s dva duga i više manjih stolova posloženih ispred velikog akrilnog prozora, visokog 4 metra.
Naglasak na sigurnosti
Grasdal, koji je građevinu usporedio s periskopom, kaže kako je važno da se ljudi osjećaju sigurno, a ne klaustrofobično. Kako bi to postigli projektanti su u obzir uzeli brojne elemente, poput prirodnih materijala, kao što je hrast, te dobrog osvjetljenja. "Ovo bi trebalo biti uzbudljivo iskustvo, ali ljudi bi se isto tako trebali osjećati sigurno i dobro kada sjede tu", objasnio je Grasdal.
Glavni kuhar Nicolai Ellitsgaard namjerava ponuditi meni koji će pratiti tijek godišnjih doba, s lokalnim povrćem u proljeće i ljeto i gljivama i orašastim plodovima u jesen i zimu, dok će školjke biti u većini jela tijekom cijele godine.
Festival podvodnog filma i podvodne fotografije
Projekt je vođen u skladu s okolišem, te je smješten u grubu betonsku ljušturu kako bi privukao mekušce da se zavuku u neravnine. Van radnih sati restorana objekt će služiti kao istraživački centar pomorske biologije, te se već planiraju eksperimenti za proučavanje morskog života tijekom izmjene godišnjih doba.