'NISAM OPTIMIST' / Neobičan detalj razornog turskog potresa: Stručnjak objasnio zašto je trajao više od jedne minute

Image
Izvor: Profimedia

Jedna hrvatska državljanka puštena je iz bolnice, a druga je zadržana na liječenju - rekao je hrvatski veleposlanik u Turskoj i dodao da se u međuvremenu saznalo i za troje hrvatskih državljana

6.2.2023.
23:42
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Dnevniku HRT-a potres u Turskoj su komentirali hrvatski veleposlanik u toj zemlji Hrvoje Cvitanović i seizmolog Tomislav Fiket. Veleposlanik je iznio informacije o dvije hrvatske državljanke ozlijeđene u potresu.

''Jedna je puštena iz bolnice, a druga je zadržana na liječenju'', rekao je te dodao da su u međuvremenu nađena još tri hrvatska državljana, ali nisu ozlijeđeni.

Cvitanović je istaknuo da Turska ima dobar sustav za posebna stanja, te da su svi od jutra na mjestu događaja.

Image
'SLJEDEĆA 24 SATA SU KLJUČNA' /

Svi se pitaju zašto je potres u Turskoj i Siriji bio toliko smrtonosan? 'Nije u pitanju samo snaga i loša gradnja'

Image
'SLJEDEĆA 24 SATA SU KLJUČNA' /

Svi se pitaju zašto je potres u Turskoj i Siriji bio toliko smrtonosan? 'Nije u pitanju samo snaga i loša gradnja'

'U Turskoj se ne očekuje mirna noć'

Seizmolog Fiket je rekao da se u Turskoj ne očekuje mirna noć, nego nastavak seizmičkih aktivnosti.

''Nisam optimist da će se brzo smiriti. Ovo je trusno područje, tromeđa triju vrlo aktivnih tektonskih ploča i tu je bio očekivan potres maksimalne magnitude do 8 stupnjeva po Richteru. Ali 7,8 i 7,5 u jednom danu, to je strašno'', rekao je.

Na pitanje je li uobičajeno da potres traje više od jedne minute, Fiket je rekao da je to kod ovakvih potresa uobičajeno jer se ne radi o jednoj točki na kojoj se dogodio potres, nego o golemom području dugačkom više od 200 kilometara i širokom 25 kilometara.

Nema izravne veze ovog potresa s Hrvatskom

Na pitanje može li potres u Turskoj izazvati podrhtavanje tla u Hrvatskoj, seizmolog Fiket rekao je da je to daleko od nas i da nema izravne veze.

''Sve tektonske ploče su u stalnom kontaktu. Nema potresa stalno, nego samo kad se gibanje tih ploča spriječi i kad se nakupi energija koja se u jednom trenutku oslobađa. Ovo je daleko od nas i nema direktne veze. Energija koja se oslobodila može potaknuti potrese tamo gdje napetost postoji i gdje je u labilnoj ravnoteži, ali na ovoj udaljenosti nikakva se direktna veza ne očekuje'', rekao je seizmolog Fiket za HRT.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču