JE LI ANGELA MERKEL DOBRO? / Nekontrolirano se tresla drugi put u tjedan dana - stručnjaci iznijeli moguće dijagnoze

Merkel se ponovno tresla, manje izražajno nego prvi put, ali dovoljno da se mnogi zabrinu za zdravlje kancelarke

28.6.2019.
9:36

"Sve je u redu, kancelarka je dobro" kazao je medijima Steffen Seibert, glasnogovornik Angele Merkel nakon što se drugi put nekontrolirano tresla u javnosti, prenosi Guardian. Merkel je ponovno zabrinula javnost tek nakon što je prošlo tjedan dana otkako je javnost vidjela kako se trese dok je stajala rame uz rame s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

Ovoga puta, Merkel se tresla manje, ali ipak zamjetno. Merkel je s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom prisustvovala svečanosti u palači Bellevue u čast obilježavanja odlaska dosadašnje ministrice pravosuđa Katarine Barley koja odlazi u Europski parlament. Tada se počela tresti, manje izražajno nego prvi put, ali dovoljno da se mnogi zabrinu za zdravlje kancelarke. Merkel je pokušala trešnju sakriti rukama i ostati pribrana te je odbila čašu vode. Prema tvrdnjama novinara DPA, Merkel je djelovala bolje kada se mogla slobodno kretati i dok nije stajala na jednom mjestu.

18. lipnja kada se tresla kraj Zelenskog, bila je bolje čim je popila čašu vode, što je odbila učiniti ovaj put. No, njemački mediji sada tvrde da je ovo zapravo treći put da se najmoćnija žena svijeta trese u javnosti. Navodno se tresla i 2017. tijekom posjete Mexico Cityju i to tijekom istog događaja usred vrućine i vlage u zraku.

Poznata je po dobrom zdravlju i izdržljivosti

Kako govore njemački novinari, Merkel se u srijedu pojavila na jednosatnoj raspravi u Bundestagu i poslije održala govor na Sveučilištu Humboldt u Berlinu te se činila kao "ona stara", navodi Jutarnji list. Iako su zbog toplinskog vala u Njemačkoj temperature iznimno visoke, novinari tvrde da je u palači Bellevue bilo hladno.

Kancelarka je inače poznata po dobrom zdravlju i izdržljivosti jer je nerijetko ostajala na noćnim debatama na summitima Europske unije. Dva puta je kratko do sada izbivala zbog zdravlja. Jednom 2011. nakon operacije koljena pa je radila od kuće i 2014. nakon pada na skijanju.

Merkel tvrdi da je dobro, ali...

Iako Merkeličin glasnogovornik tvrdi da je s kancelarkom sve u redu, mnogi strahuju za njeno zdravlje. Jutarnji list pitao je hrvatske stručnjake što bi se moglo kriti iza kancelarkine trešnje. Premda kažu da je teško reći što se točno događa, imaju nekoliko dijagnoza.

"Teško je reći samo na temelju snimki o kakvom je zdravstvenom problemu riječ kod Angele Merkel jer to može biti, primjerice, i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga ekstrapiramidna bolest", kazali su za Jutarnji hrvatski stručnjaci.

Esencijalni je tremor, objašnjavaju, nasljedna bolest, a manifestira se kao tremor odnosno drhtanje. Najčešće počinje u dobi od 60 godina i kreće postupno. Javlja se u određenom položaju tijela, a Parkinson se javlja i tijekom mirovanja. K tome, Parkinson je sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a također se može manifestirati i tremorom. No, stručnjaci kažu da bi mogla biti riječ i o nekim reakcijama u stresnim situacijama, poput primjerice hipoglikemije. Moglo bi se raditi i o o ekstremnoj disfunkciji štitnjače, ali sve su to nagađanja jer se prava dijagnoza može postaviti samo na temelju pretraga.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali