POČETAK PANDEMIJE / Izvješće istrage o podrijetlu korone: Iz WHO-a poručuju da dokazi ukazuju širenje virusa od životinja

Image
Foto: AP Images

Agencija Ujedinjenih naroda rekla je da sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa ostaju na stolu, uključujući i da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene. Kina negira tu teoriju

21.3.2023.
15:47
AP Images
VOYO logo

Podaci iz ranih dana pandemije COVID-19 koje su kineski znanstvenici nakratko objavili u svjetsku bazu podataka, daju ključne dokaze o porijeklu pandemije, uključujući i one s tržnice životinja u kineskom gradu Wuhanu, objavili su znanstvenici.

Virus je prvi put identificiran u Wuhanu u prosincu 2019., a mnogi su sumnjali da je stigao s tržnice životinja Haunan prije no što se proširio svijetom i ubio gotovo 7 milijuna ljudi, piše u utorak Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su u ponedjeljak preliminarno objavili izvješće koje se temelji na njihovoj interpretaciji podataka, nakon što su prošli tjedan procurile informacije u medijima te su održali sastanak sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je pozvala Kinu da objavi više informacija.

Podaci Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) više nisu dostupni u GISAID bazi podataka gdje su ih znanstvenici pronašli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti podaci sadržavali su nove sekvence virusa SARS-CoV-2 i dodatne genomske podatke temeljene na uzorcima uzetim s tržnice živih životinja u Wuhanu 2020. godine, napisali su znanstvenici koji su im pristupili.

Sekvenciranje je pokazalo da su kunopsi i druge životinje osjetljive na koronavirus bile prisutne na tržnici i da su možda bile zaražene, što je novi trag u otkrivanju lanca prijenosa koji je na kraju stigao i do ljudi, tvrde znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To doprinosi nizu dokaza koji identificiraju tržište Huanan kao mjesto širenja Sars-CoV-2 i epicentra pandemije COVID-19", navodi se u izvješću koje su, između ostalih, napisali Michael Worobey sa sveučilišta u Arizoni, Kristian Andersen s kalifornijskog instituta Scripps Research i Florence Debarre s pariške Sorbone.

Image
2021. VRLO USPJEŠNA /

Korona ipak donijela nešto dobro? Nakon lockdowna pravi baby boom u Hrvatskoj

Image
2021. VRLO USPJEŠNA /

Korona ipak donijela nešto dobro? Nakon lockdowna pravi baby boom u Hrvatskoj

Izvješće u odnosu na informacije koje su procurile prošlog tjedna dodaje više detalja o drugim životinjama prisutnim na tržištu, te pokazuje da su neki od uzoraka iz okoliša pozitivnih na SARS-CoV-2 imali više životinjskog nego ljudskog genetskog materijala u sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici WHO-a prošli su tjedan rekli da informacije nisu konačne, no da predstavljaju novi trag u istrazi o podrijetlu koronavirusa te da ih je bilo potrebno odmah podijeliti.

Ta agencija Ujedinjenih naroda prethodno je rekla da sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa ostaju na stolu, uključujući i da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu koji proučava opasne patogene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina negira tu teoriju. WHO je također rekao da većina dokaza ukazuje na to da je virus došao od životinja, vjerojatno od šišmiša.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo