Izrael ukida gotovo sva ograničenja uvedena u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa nakon značajnog smanjenja novih zaraza i težih oboljenja. Prema objavi ministarstva zdravstva u utorak, propisi unutar takozvane Zelene putovnice istječu isti dan. To znači da će ubuduće javne institucije biti otvorene i za cijepljene i one koji nisu. 

Više neće biti potrebno predočiti potvrdu o cijepljenju. Ukidaju se sva ograničenja ulaska na događanja, u trgovine i restorane, između ostalog. No obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima za sada ostaje na snazi. Neka ograničenja također će se nastaviti primjenjivati pri ulasku u Izrael. 

Zemlja s devet milijuna stanovnika uspješno provodi kampanju cijepljenja od 19. prosinca. Nove zaraze i teža oboljenja drastično su se smanjili posljednjih mjeseci. 

U nedjelju je broj novih zaraza koronavirusom pao na najnižu razinu u više od godinu dana. Potvrđena su tek četiri slučaja. Još manji broj zaraza posljednji put je potvrđen početkom ožujka 2020. na početku pandemije. Paralelno s napretkom kampanje cijepljenja, vlada je počela postupno ukidati mjere protiv koronavirusa. 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.