IZETBEGOVIĆ POSJETIO TVORNICU ORUŽJA PA ISPALIO: / 'BiH ima strahovito oružje, to je poruka svima koji imaju zle namjere'

'Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u 'Binasu' u Bugojnu dometa preko dvije tisuće metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno.

11.11.2020.
18:07
screenshot / FENA
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u srijedu kako Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju "strahovito oružje" pa je poručio kako bi o tome trebali razmisliti svi oni koji imaju kakve zle namjere prema toj zemlji.

Izetbegović je tijekom dana posjetio tvornicu oružja i streljiva "Binas" kod Bugojna gdje su mu demonstrirali učinkovitost nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

Granata dometa 2 tisuće metara

"Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u 'Binasu' u Bugojnu dometa preko dvije tisuće metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine", kazao je Izetbegović.

Dodao je da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini "korak prema učvršćenju mira".

"Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH", dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i streljiva koje se izrađuje u Bugojnu.

BiH izvozi sve više oružja i streljiva

Izetbegović je 2018. godine izazvao niz reakcija nakon najave da će BiH, odnosno Federacija snažnije razvijati svoju vojnu industriju "za ne daj Bože". Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji je u srijedu zajedno s Izetbegovićem posjetio bugojansku tvornicu potvrdio je da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 milijuna eura.

"Prodaja naoružanja raste unatoč svim vapajima da nema ratova", obrazložio je te planove Novalić.

Vojna industrija u BiH čiji su pogoni gotovo u cijelosti koncentrirani na području Federacije BiH iz godine u godinu se više izvozi, a dominiraju različite vrste streljiva. Vrijednost izvezenog streljiva u 2019. godini bila je nešto veća od 120 milijuna eura, a ono se prodavalo u pedesetak država no najveći su kupci bile arapske zemlje poput Saudijske Arabije i Egipta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali