Izbjeglice prosvjeduju u Budimpešti, tisuće novih iskrcale se u Grčkoj

Stotinjak izbjeglica prosvjedovalo je u srijedu ujutro ispred željezničkog kolodvora u Budimpešti dok je policija sprečavala njih oko 3000 da se popnu u vlakove za Austriju i Njemačku.

2.9.2015.
11:30
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Između 100 i 150 prosvjednika tražilo je da im se dopusti da otputuju u Njemačku. Oko 600 muškaraca, žena i djece podrijetlom većinom iz Sirije, Iraka ili Afganistana, okupilo se ispred kolodvora Keleti, neki sjedeći na tlu, a oko 1200 ih se okupilo unutar kolodvora u "tranzitnoj zoni".

U utorak su vlasti evakuirale kolodvor Keleti nakon što je oko 500 migranata pokušalo ući u posljednji vlak za Beč. Kolodvor je ponovno otvoren ali je zabranjen pristup izbjeglicama.

U Mađarskoj je osnovana Direkcija pogranične policije kojom se želi pojačati zaštita granice sa Srbijom s 2106 osoba. Portal Vojvodina danas prenosi da će unutar ove nove organizacije postojati šest odreda “graničnih lovaca”, u kojima će sudjelovati i 876 maturanata Policijske srednje škole koji će biti na probnom radu.

Njemačka je policija objavila da je tijekom jučerašnjeg dana u Bavarsku stiglo rekordnih 3.500 tražitelja azila, a i Švedska je objavila da se broj zahtjeva za azil u toj zemlji približio rekordnim vrijednostima.

Njemačka je zbog krize s izbjeglicama aktivirala i vojne snage, ali za razliku od nekih drugih zemalja, na tome da podižu šatore i grade kampove na javnim površinama za prihvat nesretnih ljudi. Angela Merkel je izjavila da njezina vlada neće izbjeglice koje stignu u Njemačku slati natrag, pa je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner optužila Merkel da budi nadu izbjeglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nove izbjeglice pristižu

Istovremeno, oko 4300 migranata, među kojima i puno sirijskih izbjeglica, iskrcalo se u utorak navečer i srijedu ujutro u Pireju, kamo su ih s otoka Lezbosa prevezle grčke vlasti koje traže pomoć Europske unije kako bi se suočile s tim priljevom, objavila je lučka policija.

Pridošlice, oko 1800 njih iskrcano u utorak navečer te 2500 u srijedu ujutro, upućene su na obližnji kolodvor, objavio je isti izvor.

Za većinu radit će se tek o pauzi prije nastavka napornog puta prema sjeveru Europe, posebice balkanskim putevima, što EU suočava s nečuvenom migracijskom krizom.

Grčke vlasti organizirale su taj transfer na dva posebno opremljena broda kako bi se olakšalo stanje na otoku Lezbosu u vodama istočnog Egejskog mora. Otok je postao zadnjih mjeseci jedan od glavnih ulaza u Europu za izbjeglice i migrante zbog blizine s Turskom, točkom egzodusa i priljeva migranata.

Grčka vlada ne prestaje isticati da nije u stanju suočiti se s opsegom priljeva, zahtijevajući usklađeni europski odgovor i više sredstava.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali