ISTRAŽITELJICA UN-a USKORO ĆE OBJAVITI IZVJEŠTAJ O UBOJSTVU KASHOGGIJA: / 'Dobili smo pristup jezivim audio zapisima'

Image
Foto: Profimedia

Callamard bi 26. lipnja trebala predstaviti svoj izvještaj UN-ovom Vijeću za ljudska prava, kojeg je članica i Saudijska Arabija

18.6.2019.
22:35
Profimedia
Play logo

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za izvansudska pogubljenja, Agnes Callamard, objavit će u srijedu svoj izvještaj o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navodi se u izjavi.

Callamard, koja je vodila međunarodnu istragu o ubojstvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog listopada, rekla je nakon posjeta Turskoj ove godine kako dokazi upozoravaju da je riječ o brutalnom zločinu koji su "planirali i počinili" saudijski dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni, no Callamard je rekla kako je uz tim forenzičkih i pravnih stručnjaka imala pristup dijelovima "zastrašujućih i jezivih audio zapisa" njegovog ubojstva koje je priskrbila turska obavještajna agencija.

Očekuje se kako će se u njezinom izvještaju nalaziti i preporuke za kaznenu odgovornost obje države i pojedinaca.

CIA i neke zemlje Zapada smatraju da je ubojstvo naručio prijestolonasljednik

CIA i pojedine zapadne zemlje vjeruju kako je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, de facto vladar Saudijske Arabije, naredio operaciju ubojstva Khashoggija, kritičara i kolumnista za Washington Post. Saudijski dužnosnici odbacili su takve sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Khashoggijevo ubojstvo, koje je 2. listopada počinio tim saudijskih operativaca, izazvalo je zgražanje diljem svijeta te narušilo ugled princu kojeg je zapad ranije cijenio zbog uvođenja naprednih promjena u svojoj izrazito konzervativnoj kraljevini, uključujući porezne reforme, infrastrukturne projekte te dopuštanje ženama da voze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Callamard je osudila nedostatak transparentnosti na tajnim saslušanjima 11 osoba osumnjičenih za ubojstvo u Saudijskoj Arabiji. Pozvala je saudijske vlasti da otkriju imena okrivljenika, optužbe i sudbinu desetoro koji su prvi uhićeni.

Washington pritisnuo Saudijsku Arabiju

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pritisnula je blisku saveznicu na Bliskom istoku, Saudijsku Arabiju, da pokaže "opipljiv napredak" u nastojanju da osudi one koji stoje iza Khashoggijeva ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Washington želi da Saudijci to učine prije prve godišnjice njegova ubojstva, rekao je prošlog tjedna viši dužnosnik vlade.

Callamard bi 26. lipnja trebala predstaviti svoj izvještaj UN-ovom Vijeću za ljudska prava, kojeg je članica i Saudijska Arabija. Francuska državljanka također je čelnica Globalne inicijative za slobodu izražavanja na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo