ISTINA O KRSTARENJIMA / Posada otkriva kako se stalno ševe ispod palube i preziru putnike

Možda zvuči kao savršen posao - putovanje svijetom, upoznavanje svih nacija i pozamašna plaća, ali rad na kruzeru je sve samo ne to.

27.2.2015.
14:38
VOYO logo

Brian David Bruns, bivši konobar na kruzeru, u knjizi 'Cruise Confidential' iznosi nevjerojatne detalje iz svog rada koji su puni seksa, mržnje, ugnjetavanja i zabave.

"Kao konobar na Carnival's Legendu radio sam 100 sati na tjedan i to 15 tjedana u komadu, nakon čega sam naprosto prestao brojati. Nisam imao slobodan dan u 10 mjeseci. Plaća nikako ne odgovara odrađenim satima, zbog čega ćete rijetko vidjeti radnike iz razvijenih zemalja", otkriva Bruns.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Legendi sam dobio svega dva slobodna ručka svakih osam dana. Inače bih radio svaki doručak, ručak i večeru. Svaki dan. A često i na ponoćnom bifeu. Najgori dio posla je taj osjećaj da vas poslodavac doslovno posjeduje. Koropracija kontrolira što jedete, kada jedete, kada možete na zahod, kolika vam je temperatura u kabini, apsolutno sve. Ako ste jedan dan već odradili 12 sati, a njima treba da radite još četiri, to ćete učiniti bez pogovora.

Također, ono što vas ubija u pojam je način na koji vam je strukturiran dan: nikad ne možete spavati cijelu noć. U svih 10 mjeseci. Uglavnom bismo uspjeli spojiti četiri do pet sati sna u jednoj noći, i to nakon što bismo odradili šihtu od 12 sati. Većina ekipe hvata trenutke za drijemanje kada god može, jer su svi u nekom konstantnom zombi stanju', priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seks. Jako puno seksa

No, činjenicu da rade kao robovi, spavaju ugurani u kabine kao sardine bez trunke privatnosti te da su plaćeni nevjerojatno malo (Bruns je kao konobar bio plaćen manje od 50 dolara na mjesec, ovisio je, kao i svi na kruzeru, o napojnicama) radnici su morali nekako preživjeti.

U tome im je pomogao seks. Jako puno seksa. I izrugivanje s gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatra se apsolutnim zločinom ako spavaš sa svojim sunarodnjakom. Na kruzerima se svi seksaju sa svima. To je izrazito rijetka prilika da 'okusiš svijet', ako se mogu tako izraziti. Ekipe se rotiraju na tjednoj bazi, pa je nova brodska romansa uvijek dostupna. Prave veze je gotovo nemoguće održati kad radiš 100 sati tjedno u rotirajućim šihtama. Poznajem možda svega nekoliko parova koji su uspjeli u tome. No, zato su romanse između gostiju i zaposlenika strogo zabranjene. Ako vas uhvate dobijate momentalni otkaz, iskrcavaju vas u prvoj luci, bilo gdje na svijetu. Rijetko tko to želi riskirati."

Brodska ekipa to malo slobodnog vremena koje imaju, a koje je uglavnom po noći, koriste za zabave. One traju kratko, najčešće od ponoći do tri ujutro, kada se bezglavo napiju i završe seksajući se po kabinama. Ponekad dva para istodobno u jednoj maloj kabinici, a dijeli ih samo zastor. Konobarice često završe s brodskim oficirima, u nadi da će im pomoći da dobiju bolji smještaj i manje naporan posao. Recimo, hostese nešto manje zarađuju, ali imaju bolje radno vrijeme i manje naporan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ameri su opća sprdnja

"No, oficiri ih često samo iskoriste, pruže im nekoliko lijepih mjeseci, nakon čega se vraćaju svojim obiteljima, a na novoj turi već nalaze nove konobarice. Rijetko kad djevojke profitiraju" Što se tiče gostiju, često dobijaju vlastite nadimke, a Amerikanci su opća sprdnja jer su najdeblji.

"U restoranu ih zovemo 'kravama', što zaista ima smisla. Ogromni su, umiljati i cijeli dan stoje i jedu. Ima i puno putnika koji postanu grozno iritantni zbog alkohola. Počnu se ponašati kao idioti iz prve klase na Titaniku. Bila je jedna posebno groteskna, debela obitelj koja je moju kolegicu toliko izludila da je dobila živčani slom nasred sale tijekom posluživanja večere. To je bio jedan od najgorih trenutaka u mojem životu", prepričava Brian David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo