'Bio sam obmanut'

ISPOVIJEST POVRATNIKA IZ IS-A: ‘Otišao je do leševa, odsjekao uši… A sakaćenje trupla je veliki grijeh’

Kao i u svim ostalim zemljama Europe, i u Albaniji borci tzv. Islamske države moraju odgovarati pred sudom. No u toj balkanskoj zemlji do sada nije pokrenut niti jedan postupak protiv džihadista koji su se vratili iz Sirije.

Sander Leši, savjetnik za sigurnost albanskog premijera Edija Rame, izjavio je kako ” povratnici strahuju od kaznenog progona” i zato odlaze u ilegalu.

TERORISTI OKO NAS: Prvi put objavljeni podaci o točnom broju ISIS-ovih boraca koji su se vratili na Balkan

Ebu Zaid (kako ga je nazvao DW) 28-godišnji Albanac, jedan je od njih. Kaže da je bio “raspušteno” dijete. Oružje i tučnjave nisu mu bile nepoznate prije nego što je islam počeo upravljati njegovim životom. “To je bio moj spas”, kaže.

Kao i u mnogim muslimanskim obiteljima u Albaniji, ni u njegovoj vjera nije igrala neku značajnu ulogu. Međutim, Ebu je počeo proučavati izuzetno konzervativni smjer islama salafizam, uči arapski, rano se ženi “kao što i priliči muslimanu”. Na Internetu prati rat u Siriji: “Sve što sam vidio, prilično me je pogodilo kao vjernika. Htio sam pomoći muslimanskoj braći. Odlučio sam otići u Siriju. Nisam osjećao nikakav strah, nego sam imao herojski osjećaj da radim nešto dobro: pomažem u tomu da se sa vlasti zbaci Bašar al-Asad “.

SEKSUALNA ROBINJA ISLAMSKE DRŽAVE: “Mučili su nas i tjerali da pijemo vodu punu mrtvih miševa”

Za 80 eura do Sirije

Ebu Zaid je s još dvojicom Albanaca 2014. otputovao u Siriju. Roditeljima je rekao da ide u Saudijsku Arabiju studirati religiju. “Put je bio jednostavan: od Tirane do Istambula autobusom za 40 eura i još 40 eura do sirijske granice. Nije bilo kontrole.” Mlade Albance su s druge strane granice dočekali i odveli do Alepa, gdje su se prvo borili na strani Al Nusra Fronta.

“Sve je bilo precizno organizirano: oružje, uniforma, hrana. Tamo sam upoznao dosta mladih iz Francuske, Danske i Njemačke. S obzirom na to da dobro govorim arapski, imao sam sa svima vrlo dobre kontakte. Bio sam najbolji prijatelji s jednim starijim gospodinom iz Bosne.”

ISPOVIJEST DRŽAVLJANKE SRBIJE O ŽIVOTU U ISLAMSKOJ DRŽAVI: ‘Bojala sam se… ima tamo i žena iz Zagreba, Beograda…’

Ebu Zaid kaže da je zbog iskustva s oružjem slovio kao “koristan”. Poslije mjesec dana, mladi dobrovoljci su sudjelovali u borbi oko Alepa. “Mi nismo gajili nikakvu sumnju: borili smo se protiv neprijatelja, vojnika Bašara al Asada i nije bilo milosti.”

“IS je bolje organizirana”

Ubrzo je primijetio da se između Al-Nusra Fronta i “Islamske države” odvija borba za prevlast. Bio je impresioniran propagandom “Islamske države”, pa joj se pridružuje “IS je bila bolje organizirana. Imali su više oružja i bili su bolje financirani – ne znam odakle.”

Ali realnost među mladim IS borcima bila je drugačija. Iskustvo mu je otvorilo oči: “Poslije više sati borbe u Alepu smo konačno izašli kako bi pokopali svoje mrtve vojnike. Ali, bilo je i mrtvih vojnika iz Asadovih trupa. Jedan od nas, Egipćanin, odlazi i mrtvom vojniku odsijeca uši. Sakaćenje trupla je veliki grijeh u islamu.”

On je razočaran IS-džihadistima. “Oni nisu imali vjersku nastavu, ne poznaju Kuran, zbog toga takav ekstremizam. Ako te uhvate sa cigaretom, opomenu te, ako slušaš muziku, unište ti računalo. Mnogi slijepo slijede komande.”

“Obmanuti vjernik”

U Siriji je upoznao mnoge mlade Europljane koji su se htjeli vratiti:”Pitali su me je li povratak u skladu s islamom i ja sam rekao – da. Onda su pitali druge koji su im rekli: Ne, ne možete se vratiti. To nije zemlja islama. ”

PROCURIO VIDEO: Pogledajte kako Islamska država kažnjava pušače

I sam je poželio vratiti se kući 2015. nakon što su dvojica njegovih prijatelja Albanaca poginuli. “To nije bilo samo razočaranje onim što sam tamo vidio. Posebno sam bio dirnut licima moje djece i suzama moje majke tijekom naših razgovora preko Skypa.”

“Danas, sebe smatram prevarenim vjernikom. Rat je rat, nikada lijep, tamo nema spasenja.” IS-komandantu u Siriji je rekao da ide pokupiti svoju ženu i djecu u Turskoj.

Nakon povratka u Albaniju Ebu Zaid se drži dalje od vlasti. Živi povučeno u Tirani kao radnik, njegovi bliski prijatelji su mu čestitali na povratku. “Danas imam više suosjećanja za ljude,” kaže on.

Povratak na Net.hr