Play ponuda

I JAPANCI ŠALJU AVIONE NA RUSE I KINEZE: / Za sve je krivo jedno otočje kojeg svojataju oni i Korejci

Image

Dokdo ili Takeshima otočje je koje svojataju Japan i Južna Koreja, smješteno usred ribarskog područja te se možda nalazi na ležištu prirodnog plina

23.7.2019.
13:34
Play ponuda

Japanska vojska u utorak je objavila da je poslala svoje borbene zrakoplove kako bi prepriječili put ruskim i kineskim avionima, uključujući i onaj ruski na koji su južnokorejske snage ispalile hice upozorenja nakon što je ušao u zračni prostor iznad otočja kojeg svojataju i Seul i Tokio. Japan, kao i Južna Koreja, identificirao je dva kineska bombardera H-6 i dva ruska bombardera TU-95 koji su letjeli iznad mora između dviju država.

Zabilježen je i let ruskog izviđačkog zrakoplova A-50 na kojeg je Južna Koreja ispalila hice upozorenja jer je prošao blizu otočja u Koreji poznatog kao Dokdo, a u Japanu kao Takeshima. Obje države tvrde da im pripada taj maleni teritorij koji, po pisanju Reutersa, naočigled nema gospodarsku vrijednost, no koji je smješten usred ribarskog područja te se možda nalazi na ležištu prirodnog plina.

Image
PRVI TAKAV SLUČAJ U POVIJESTI: /

Južna Koreja ispalila baklje i hice upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu

Image
PRVI TAKAV SLUČAJ U POVIJESTI: /

Južna Koreja ispalila baklje i hice upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu

999 operacija

Tokio je zbog kritizirao Seul zbog djelovanja protiv ruskog zrakoplova. "Takeshima je japanski teritorij", rekao je u utorak japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono. "Japan je taj koji bi trebao djelovati protiv ruskog aviona koji je ušao u njegov zračni prostor. Južnokorejsko djelovanje je u suprotnosti s japanskim stavom", dodao je. Tokio je zbog te situacije uložio prosvjed i Južnoj Koreji i Rusiji.

Moskva odbacuje da su njezini zrakoplovi povrijedili bilo čiji zračni prostor te su optužili južnokorejske pilote da su bili nesmotreni. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je s Kinom provodilo svoju prvu zajedničku vježbu zračne patrole u području azijskog dijela Tihog oceana i da ona nije bila usmjerena protiv drugih država. Japan redovito prepriječi put kineskim i ruskim zrakoplovima koji lete blizu njegovog teritorija. U 12 mjeseci, do 31. ožujka ove godine, bilo je 999 takvih operacija.

Play ponuda
Play ponuda