HRVATICA POSTALA JEDNA OD NAJVAŽNIJIH ZNANSTVENICA U NASA-i: / 'Radimo stvari rubu znanosti'

Timelapse koji je nedavno objavila NASA, a koji pokazuje sezonske promjene na Zemlji u posljednjih 20 godina daleko je najpopularniji video američke svemirske agencije u posljednje vrijeme.

27.11.2017.
14:40
Twitter
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A osim zbog fascinantnih satelitskih snimki, hrvatskim gledateljima video je posebno zanimljiv jer se kao naratorica u filmiću pojavljuje Hrvatica IvonaCetinić. Ova Riječanka jedna je od najvažnijih oceanografkinja u redovima NASA-e, a specijalizirana za optička mjerenja biologije filoplanktona (biljnih planktona).

"Već unutar prve godine mjerenja moglo se vidjeti kako brzo biljke reagiraju na El Nino i na slične promjene u klimi. Danas se vidi da je u posljednja dva desetljeća Arktik postao zeleniji, područja manje produktivnosti, odnosno tzv. oceanskih pustinja su počela biti veća, a vidjeli smo i povećano cvjetanje mora u području obala. Sve to su reakcije na povećanje temperature. Ekosustavi se mijenjaju na području sjeverne hemisfere. Proljeće dolazi ranije, a jesen kasnije. Priroda nije evoluirala na način da se može nositi s time. Neke vrste koriste tu situaciju, a neke vrste propadaju", pojašnjava Ivona za Novi list.

Jedna od spomenutih posljedica je i cvjetanje mora - iako hrani akvakulturu, tu situaciju uvelike koriste opasne toksične alge koje ugrožavaju ribe, ali i posredno ljude. Primjer posljedice zatopljenja u Jadranu su i ribe papagajke koje jedu koralje, no i općenito najezda vrsta koje u Jadran dolaze iz Crvenog mora.

"Povećanje globalne temperature od 0,7 Celzijevih u zadnjih 30 godina je dramatično veliko u vrlo kratkom razdoblju. Drugim riječima, vrste se na njega ne mogu adaptirati u samo dvije do tri generacije", tvrdi znanstvenica.

Malo je u razgovoru opisala i kako je to raditi za NASA-u.

"Radimo stvari koje su na rubu, pomaknutu znanost. Ako imam neku ideju, bez obzira koliko bila 'divlja', imam prostora, vremena i novca da je razvijem. Ovaj NASA-in institut je kao veliko sveučilište, genijalni znanstvenici i genijalni inženjeri rade zajedno na razvijanju novih metoda i opreme. Na prvom sastanku s inženjerima imala sam dojam kao da sjedim s kapetanom Picardom i slušam neku terminologiju iz Zvjezdanih staza. Ali sada sam već i sama dosta naučila o inženjerstvu", kaže Ivona Cetinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje jesu li američkoj svemirskoj agenciji u posljednje vrijeme uskraćena sredstva za istraživanje života na Zemlji i klimatskih promjena, Cetinić diplomatski odgovara da je ona zaposlenica državne agencije i da to ne može komentirati.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali