'Putin s praznom riznicom nije moćni vođa: On je goli car'

27.2.2015.
7:31
VOYO logo

"Putin s praznom riznicom nije moćni vođa: On je goli car", rekao je publici u Londonu Hodorkovski, nekoć najbogatiji čovjek u Rusiji koji je uhićen 2003. nakon što se sukobio s Putinom da bi bio oslobođen 2013.

Hodorkovski, koji je nekad kontrolirao najveću rusku naftnu kompaniju YUKOS, je rekao da će rusko gospodarstvo nastaviti slabjeti te da će njegova slabost na kraju potaknuti borbe između moćnih klanova koji vladaju Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poruci koja će vjerojatno razgnjeviti 62-godišnjeg šefa Kremlja bivši je tajkun isto tako pozvao Zapad da gradi veze s ruskim oporbenim skupinama u očekivanju kraja Putinove ere.

"Sutra kada se promijeni režim morat ćete graditi odnose i imat ćete vrlo malo vremena", rekao je Hodorkovski (51). "Znam što govorim jer sam svjedočio dvama revolucijama u Rusiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodorkovski, koji je nekad kontrolirao YUKOS i Menatep grupu, osuđen je za utaju poreza i prijevaru na suđenju u Moskvi za koje je rekao da su ga potaknuli neprijatelji koji su željeli raskomadati njegovu tvrtku.

On cijelo vrijeme niječe optužbe. YUKOS je bačen na koljena ogromnim zahtjevom za retroaktivnim plaćanjem poreza nakon čega je glavna proizvodna sibirska naftna jedinica prodana državi da bi je kasnije kupile državne tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodorkovskog je Putin pomilovao 2013. nakon čega je napustio Rusiju.

On je rekao da je Putin u sumraku svoje moći ali i upozorio da završetak Putinova predsjednikovanja koje je započelo posljednjega dana 1999. može biti mučno i opasno kako za Zapad tako i za Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija će morati dugo stajati u agoniji kraj kreveta bolesnog cara. Bit će to mučno za stanovništvo, a opasno za Zapad", rekao je Hodorkovski.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo