Četvrta najveća ekonomija eurozone na rubu ponora

'Bitka za euro se vodi u ovim trenucima u Španjoskoj i Italiji', poručio je Nijemcima ministar financija Španjolske, od kojih traži preuzimanje svog dijela odgovornosti.

1.6.2012.
11:46

Sve se glasnije govori o tome da će četvrta najveća ekonomija eurozone, Španjolska, trebati financijsko spašavanje. Naime, kamate na njihove državne obveznice su se opasno približile osam posto, granici koja je natjerala Grčku, Irsku i Portugal da traže međunarodni bailout, piše Deutsche Welle.

Španjolski bailout od strane Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda mogao bi do kraja 2014. godine koštati nevjerojatnih 350 milijardi eura, procjenjuje JP Morgan, a 75 milijardi eura bi otišlo na sanaciju njihovih banaka.

To bi značilo da bi samo za spas Španjolske bila potrošena velika većina fonda spasa EU (EFSF), budućeg ESM-a (European Stability Mechanism). Mogućnost da Španjolsku izvlači ESM koji će biti oformljen 1. srpnja, spomenuo je i francuski predsjednik Francois Hollande.

'Moramo ispraviti odluke koje su išle u korist Njemačkoj'

Nekretninski mjehur je, podsjetimo, potpuno uništio financijski sektor u Španjolskoj. Skupocjene nekretnine uzimane su zahvaljujući kreditima, koje zbog posrnule ekonomije i rapidnog rasta nezaposlenosti danas može vraćati tek mali dio građana. Na povećem dijelu posudbi zarađivale su njemačke bake.

"Bitka za euro se vodi u ovim trenucima u Španjoskoj i Italiji", poručio je ministar gospodarstva Luis de Guindos. "Moramo ispraviti odluke koje su išle u korist Njemačkoj. Ona mora preuzeti na sebe svoj dio odgovornosti", dodao je.

Španjolska bilježi najveće povlačenje štednje iz banaka od početaka mjerenja - samo u ožujku iz zemlje je "pobjeglo" 66.2 milijardi eura.

Komisija čeka na odgovor

Europska komisija zato moli španjolske vlasti da ju što prije obavijeste o načinu kako misle spašavati svoje posrnule banke, prvenstveno Bankiu, koja je djelomično nacionalizirana nakon ovog vala povlačenja štednje. Samo za Bankiu bi im trebalo 23,5 milijarde eura.

Glasnogovornik Komisije poručio im je da bi Bankiu bilo bolje rješavati kod kuće, nego se obraćati EU za pomoć.

Draghi: Ovo je neodrživo

Mariano Rajoy, premijer Španjolske molio je za pomoć Europsku centralnu banku i to na način da jeftino posude novac španjolskim bankama.

No, da je opstanak eurozone itekako u opasnosti bez korjenitih promjena, objavio je i šef ECB-a Mario Draghi. On je kazao da nakon što je ECB izdao 1,2 bilijuna eura bankama, nemoguće za tu banku popunjavati "vakuum nastao zbog pomanjkanja akcije nacionalnih vlada".

"Konfiguracija koju smo imali zadnjih deset godina... pokazala se neodrživom", kazao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali