UZBUNA DILJEM ZEMLJE / Hezbollah se hvali: 'Napali smo Izrael s više od 200 projektila i eksplozivnih dronova'

Image
Foto: Profimedia

Izraelska vojska uzvratila je udarima na položaje Hezbollaha na jugu Libanona

4.7.2024.
13:22
Profimedia
VOYO logo

Islamistički šijitski Hezbollah, produžena ruka Irana, u četvrtak je objavio da je napao sjever Izraela s više od 200 projektila i eksplozivnih dronova.

Image
Foto: Profimedia

Dim se diže nakon što su rakete ispaljene iz južnog Libanona pogodile regiju Gornja Galileja u sjevernom Izraelu 4. srpnja 2024.

Hezbollah svakodnevno izmjenjuje vatru s Izraelom već devet mjeseci u znak potpore islamističkom palestinskom pokretu Hamas u ratu protiv izraelske vojske u Pojasu Gaze, a najnoviji napad šijitske milicije je, kako tvrde, odmazda za nedavni izraelski zračni napad u kojem je poginuo njihov visokorangirani zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hezbollah navodi da je odgovorio na "ubojstvo njihovog zapovjednika u Tyru, na jugu zemlje, i napao pet položaja na sjeveru Izraela i sirijskom okupiranom Golanu s više od 200 raznih projektila".

S eskadronom eksplozivnih dronova Hezbollah je, kako tvrdi, napao osam izraelskih vojnih meta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'POTREBNIJI NEGO IKADA' /

WikiLeaks objavio tajni izraelski dokument: Julian Assange se vraća u akciju?

Image
'POTREBNIJI NEGO IKADA' /

WikiLeaks objavio tajni izraelski dokument: Julian Assange se vraća u akciju?

Uzbuna diljem zemlje

Izrael je označio uzbunu diljem sjevera zemlje, sve do Golanske visoravni, te je vojska uzvratila udarima na položaje Hezbollaha na jugu Libanona.

Izraelska vojska je priopćila da je veliki broj zračnih projektila prešao granicu između Libanona i Izraela, da je više projektila presretnuto, ali da je zbog pada ostataka tih projektila izbilo više požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Dim šumskih požara u blizini južnog libanonskog sela Shebaa, u blizini sjeverne granice Izraela, nakon što je izraelska vojska oborila bespilotnu letjelicu 4. srpnja 2024

"Izraelska vojska upravo gađa lokacije na jugu Libanona s kojih su ispaljeni projektili", stoji u priopćenju.

Hezbollah je i dan ranije, u srijedu, ispalio na Izrael preko 100 projektila u znak odmazde za smrt zapovjednika Mohameda Neemeha Nasera (Hajj Abu Neemeh). On je bio zapovjednik jedinice Aziz koja je bila odgovorna za neprestane napade na Izrael s jugozapada Libanona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor blizak Hezbollahu potvrdio je da je ovo njihov treći zapovjednik koji je likvidiran u izraelskim akcijama. U sukobima na granici Libanona i Izraela poginulo je najmanje 495 ljudi, među kojima oko 95 civila te većinom islamističkih boraca.

Na izraelskoj strani je poginulo najmanje 15 vojnika i 11 civila. U obje zemlje, sa sjevera Izraela i juga Libanona, raseljeno je više desetaka tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo