Play ponuda

HAVARIJA JAPANSKOG TANKERA NA MAURICIJUSU: / Stanovnici slamnatim cijevima 'kupe' naftu koja curi u more

Image
Foto: Profimedia

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će istjecanje nafte vjerojatno biti najgora ekološka kriza u povijesti Mauricijusa.

9.8.2020.
15:43
Profimedia
Play ponuda

Volonteri na Mauricijusu nastoje napraviti prolaze kojima bi se nafta što se izlijeva iz nasukanoga japanskog tankera Wakashio usmjerila što dalje od otoka, prenosi u nedjelju BBC. Curenje nafte iz teretnog broda koji se 25. srpnja nasukao na koraljni greben blizu Mauricijusa izaziva ekološku katastrofu, ugrožava koralje, ribe i ostali morski život u Indijskom oceanu.

Image
RAJU NA ZEMLJI PRIJETI KATASTROFA: /

Tanker i se nasukao pred obalom, nafta nezaustavljivo curi u ocean

Image
RAJU NA ZEMLJI PRIJETI KATASTROFA: /

Tanker i se nasukao pred obalom, nafta nezaustavljivo curi u ocean

Premijer zatražio međunarodnu pomoć

Aktivisti Greenpeacea upozorili su da će istjecanje nafte vjerojatno biti najgora ekološka kriza u povijesti Mauricijusa. Satelitske snimke prikazuju kako nafta istječe u kristalno plave vode oko broda. Dio nafte stigao je i do obale.

Mještani u nedjelju uz pomoć cijevi napravljenih od slame pokušavaju 'pokupiti' naftu i spriječiti njezino daljnje otjecanje u ocean. Neki su dobrovoljno angažirani na čišćenju plaža. Vlada je u četvrtak objavila da nafta istječe iz pukotine na trupu broda za prijevoz rasutih tereta, a premijer Kumar Jugnauth proglasio je izvanredno stanje i zatražio međunarodnu pomoć.

"Potonuće Wakashia predstavlja opasnost za Mauricijus", rekao je Jugnauth.

U more već iscurilo oko 1000 tona nafte?

Nagashiki Shipping Company, u čijem je vlasništvu teretni brod Wakashio kazali su da su i sami oko plovila pokušali postaviti zaštitu koja bi spriječila curenje nafte, no da im to nije uspjelo zbog lošeg vremena. Istodobno se dio goriva helikopterima nastoji prebaciti na drugo mjesto.

"Činimo sve što je moguće u suradnji s vlastima Mauricijusa i nadležnim japanskim organizacijama da ispumpamo naftu iz broda, očistimo naftnu mrlju i sigurno premjestimo brod", priopćila je tvrtka.

Tanker je dug 299,5 i širok 50 metara i ima 20 članova posade. Plovi pod zastavom Paname, a vlasnik je tvrtka Okiyo Marine, podružnica Nagashiki Shippinga. Vjeruje se da je brod prevozio oko 4000 tona goriva. Strahuje se da je u vode koje okružuju Mauricijus dosad iscurilo najmanje 1000 tona nafte. S broda su evakuirani svi članovi posade. Mauricijus, poznat po djevičanskim plažama, popularan je među turistima od kojih je zemlja prošle godine zaradila 1,6 milijardi dolara.

Play ponuda
Play ponuda