'Nedostatna klimatska politika' / Greta Thunberg i klimatski aktivisti dobili sudsko odobrenje da tuže Švedsku

Image
Foto: AP Images

Švedska država ima tri mjeseca za odgovor na tužbu, rekao je okružni sud, dodajući da ne može reći kada bi se mogla donijeti odluka o tužbi

21.3.2023.
15:59
AP Images
VOYO logo

Švedski sud u utorak je dao zeleno svjetlo Greti Thunberg i stotinama drugih klimatskih aktivista da nastave s kolektivnom tužbom protiv švedske države zbog "nedostatne klimatske politike".

Thunberg i 600 drugih mladih aktivista u skupini Aurori tužilo je švedsku državu u studenom tvrdeći da mora učiniti više u ograničenju globalnog zagrijavanja na 1,5 stupanj Celzijev kako bi ispunila Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izbor časopisa Time /

Veliko priznanje za mladu aktivisticu: Greta Thunberg proglašena osobom godine!

Image
Izbor časopisa Time /

Veliko priznanje za mladu aktivisticu: Greta Thunberg proglašena osobom godine!

Švedska ima tri mjeseca za odgovor na tužbu

"Okružni sud danas je uputio poziv stranama u kolektivnoj tužbi visokog profila", rekao je sud u priopćenju. "U tužbi se zahtijeva da okružni sud utvrdi da država ima obvezu poduzeti određene mjere za ograničenje klimatskih promjena", navodi se.

Švedska država ima tri mjeseca za odgovor na tužbu, rekao je okružni sud, dodajući da ne može reći kada bi se mogla donijeti odluka o tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aurora želi da sud odluči da Švedska mora smanjiti emisije za najmanje 6,5-9,4 milijuna tona CO2 godišnje, počevši od 2019.

"Zdravlje i budućnost planeta, kao i naše, izravno ovise o tome hoće li naši političari shvatiti ozbiljnost klimatske krize pa Aurora želi učiniti sve što može kako bi vas natjerala da to učinite", poručila je skupina u otvorenom pismu švedskoj vladi prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio da "klimatska tempirana bomba otkucava" te pozvao bogate države da što prije smanje emisije nakon što je nova procjena znanstvenika rekla da nema mnogo vremena za gubljenje u borbi protiv klimatskih promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo