Bijes zbog tragedije / Deseci tisuća Grka ponovo na ulicama zbog željezničke nesreće, veliki dio zemlje je paraliziran: 'Ubojice! Ubojice!'

Image
Izvor: Profimedia

Nakon velikih prosvjeda u Ateni 8. ožujka koji je okupio 40.000 ljudi, danas u središtu grada, procjenjuje policija, prosvjeduje oko 25.000 ljudi

16.3.2023.
14:24
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više od dva tjedna od strašne željezničke nesreće s 57 mrtvih, više od 40.000 Grka je u četvrtak ponovo na ulicama kako bi izrazili svoj bijes zbog te tragedije, a zbog općeg štrajka veliki dio zemlje je paraliziran.

Nakon velikih prosvjeda u Ateni 8. ožujka koji je okupio 40.000 ljudi, danas u središtu grada, procjenjuje policija, prosvjeduje oko 25.000 ljudi.

Prosvjednici su svoj bijes iskazali pred sjedištem željezničke kompanije Hellenic Train, kao što su to učinili tri dana nakon nakon frontalnog sudara putničkog i teretnog vlaka u središnjoj grčkoj regiji Tempi 28. veljače. U putničkom vlaku na liniji Atena-Solun bilo je više od 350 ljudi, većinom studenata.

Image
TRAGIČAN SUDAR VLAKOVA U GRČKOJ /

Većina putnika bili su studenti: 'Preživjeli su u šoku, najgore je roditeljima koji još ne znaju što im je s djecom'

Image
TRAGIČAN SUDAR VLAKOVA U GRČKOJ /

Većina putnika bili su studenti: 'Preživjeli su u šoku, najgore je roditeljima koji još ne znaju što im je s djecom'

'Ostat ćemo na ulicama sve dok se krivci za nesreću ne kazne'

Okupljeni ispred sjedišta kompanije, prosvjednici su uzvikivali "ubojice", "ubojice".

U Solunu, sveučilišnom gradu na sjeveru zemlje, od kuda je i većina žrtava, danas je na ulice izašlo 8500 ljudi.

"Ostat ćemo na ulicama sve dok se krivci za nesreću ne kazne", rekla je studentica filozofije Zoe Konstantinidou, dodavši da "njih nije briga za naše živote".

Prosvjednici su se odazvali pozivu na 24-satni štrajk sindikata javnog sektora kojem su se po prvi puta odazvali i najveći sindikati privatnog sektora.

Premijer pozvao prosvjednike da ne dopuste da gnjev podijeli društvo

Prosvjednici optužuju konzervativnu vladu i politički sustav zemlje da ignoriraju opetovane prozivke sindikata zbog manjkavih sigurnosnih sustava na željeznicama.

"Nećemo dopustiti da nedostatak transparentnosti, zataškavanje, odricanje od odgovornosti i bilo kakva odgađanja dovedu do zaborava", priopćio je sindikat GSEE.

Zbog 24-satnog štrajka obustavljani su odlazni i dolazni letovi, a brodovi i trajekti ostaju usidreni u lukama. Brojne javne službe i državne škole ne rade, a došlo je i do poremećaja u gradskom prijevozu.

Premijer Kiriakos Mitsotakis, čiji mandat završava u srpnju i očekuje se da će raspisati izbore do svibnja, ispričao se zbog nesreće i obećao da će zaposliti više osoblja i popraviti posrnuli željeznički sektor uz potporu Europske unije.

Također je pozvao prosvjednike da ne dopuste da gnjev podijeli društvo. Na velikim prosvjedima diljem zemlje 8. ožujka, kada se okupilo preko 60.000 ljudi, brojni su pozvali Mitsotakisa da podnese ostavku.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču