Play ponuda

PROPAST JADRANSKOG LJETOVALIŠTA / Gosti su plaćali tisuće eura noćenje, ležaljka sa suncobranom stajala je 120, a sada prodaju ćevape i pivo za euro

Image
Foto: Profimedia

Plaže su neuređene, bez pokretne imovine, a u njihovu zaleđu su zatvoreni spa objekti, restorani, kafići i drugi prateći sadržaji.

5.7.2021.
19:24
Profimedia
Play ponuda

Nekada su ljetovalište Sveti Stefaan i plaža Miločer u Crnoj Gori bila ekskluzivna mjesta, a sada je ekskluzivnost zamijenio masovni turizam koji je stigao sa "slobodnim" plažama, rekao je Dragan za Radio slobodna Europa (RSE), prenosi b92.net.

"A oni koji su 'oslobađali' te plaže, na njima se ne kupaju. Samo mali podsjetnik: mi mještani nikad se nismo kupali na plažama za goste, one su unazad 40 godina, kao što im i ime kaže, uvijek bile za goste naših ekskluzivnih hotela", dodaje Dragan.

Paprene cijene

Zakupac Adriatic Properties i hotelski operater Aman Resorts najavili su da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer, tako da je ulaz na tim hotelskim plažama slobodan. Plaže su neuređene, bez pokretne imovine, a u njihovu zaleđu su zatvoreni spa objekti, restorani, kafići i drugi prateći sadržaji.

shimmer fallback
shimmer fallback

Na tim ekskluzivnim kupalištima na Budvanskoj rivijeri desetljećima su hotelski gosti jedno noćenje plaćali i više tisuća eura. Ulaz je bio dozvoljen i drugima s dubljim džepovima. Komplet ležaljki sa suncobranom dnevno je stajao i 120 eura.

Zatvaranju hotela prethodili su prosvjedi dijela mještana početkom godine, podržanih od strane čelnika budvanske lokalne vlasti, koju predvodi prosrpski Demokratski front, kad su uklonjene ograde na prilazu hotelima i plažama. Protivili su se izgradnji nekretnina u okviru novog hotela Kraljičina plaža investitora Adriatic Properties te su tražili bezuvjetan pristup zakupljenim hotelskim plažama.

Iz tvrtke Adriatic Properties kažu da su se odlučili za zatvaranje Sv. Stefana i Miločera jer nisu mogli gostima garantirati mir i diskreciju.

Ćevapi za jedan euro

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je samo apsolutno neodgovorna vlast mogla napraviti da reprezentativni dio turističke ponude, Kraljičina plaža, bude ravan ruglu i da Crna Gora, kako je izjavio, izgubi investitora. “Vjerujemo da ste vidjeli na društvenim mrežama čemu sliči najreprezentativniji dio obale - Kraljičina plaža. Prodaja piva i ćevapa za jedan euro”, tvrdi Đukanović.

“Ovo je novi sumrak Svetog Stefana, treći u posljednjih 30 godina”, kaže povodom zatvorenih hotela i neuređenih plaža za RSE dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Rade Ratković.

Dodao je da je Sveti Stefan poslovao rentabilno sve do 1990., kad je zbog ratova i sankcija ostao bez turističke elite kojoj je i bio namijenjen. “To je prvi sumrak Svetog Stefana, a drugi je kad je ubrzo potom dat u zakup ‘sivom’ biznismenu, vlasniku štedionice Jugoskandik Jezdimiru Vasiljeviću, koji je ojadio štediše i u Crnoj Gori i u Srbiji. Sad je ovaj treći sumrak, kad je tužno gledati zatvorene hotele i plaže koje počinju sličiti sajmištima”.

Kompromis i mjera

Veljko, koji je 40 godina radio u grad-hotelu, smatra da je nakon zabrane pristupa plažama od tvrtke Adriatic Properties potrebno naći kompromis između ekskluzive i zahtjeva dijela građana.

shimmer fallback
shimmer fallback

“Vidjeli smo prošlih godina te plaže s malo gostiju, a ove godine odjedanput navala, ne vrijedi ni to. Znači, treba naći neku mjeru koja bi regulirala taj prostor. A mislim da je to jednostavno, jer rješenja već postoje drugdje i samo ih treba primijeniti. Ali normalno, treba netko stati iza toga”, kaže Veljko.

Sandra iz Beograda ljetuje u Budvi te otkad je čula da je besplatan ulaz na Kraljevoj plaži u Miločeru s obitelji ondje dolazi na kupanje. “Ja sam i prošle godine bila ovdje i ležaljke su bile oko 100 eura i to u vrijeme korone. Nadam se da će se hoteli opet otvoriti i da će ovo ponovno biti ekskluzivno, jer Sveti Stefan i Miločer to stvarno zaslužuju”, kaže.

Nenadoknadiva šteta?

Doktor turističke ekonomije Rade Ratković rekao je da će biti teško nadoknaditi štetu koju će posljedice zatvaranje hotela nanijeti brendu crnogorskog turizma. Optimistična opcija je, dodaje, da nakon sezone dođe do dogovora i hoteli opet budu otvoreni sljedeće godine, ali boji se da će sve završiti na sudu.

Aman Resorts i Adriatic Properties razmatraju odlazak iz Crne Gore. Pokretanje arbitraže nagovijestio je u travnju predsjednik Crne Gore koji je rekao da bi u tom slučaju državi prijetila odšteta od najmanje 100 milijuna eura.

Zatvaranjem Svetog Stefana i Miločera, Ratković tvrdi, izgubila je turistička privreda, država Crne Gora, lokalna zajednica i zaposleni radinici, a destinacija će oslabiti svoju poziciju pred stranim investitorima.

“Može oslabiti njihovo povjerenje u Crnu Goru kao destinaciju, time drugi investitori neće doći, ili će još neki otići. Jednostavno, postajete nepouzdan partner”, zaključuje sugovornik RSE.

Play ponuda
Play ponuda