ČELNICI G7 POSLALI JASNU PORUKU / Talibani će morati sprečavati terorizam, skrbiti za ljudska prava: 'Ta zemlja nikada više ne smije postati utočište terorizma'

Čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva 'pozvali su na mir i suzdržanost' i naglasili da Afganistan ne smije 'nikada više postati utočište terorizma'

25.8.2021.
7:07
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Talibanska vlada "morat će odgovarati za svoja djela kako bi sprečavala terorizam i skrbiti se za ljudska prava, napose žena", priopćio je G7 na virtualnom samitu u utorak, a Italija poziva da se u zajednički pristup prema Afganistanu uključe i članice G20.

Čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva "pozvali su na mir i suzdržanost" i naglasili da Afganistan ne smije "nikada više postati utočište terorizma i ishodište za terorističke napade na druge" zemlje.

Prioritet je evakuacija

"Nastavit ćemo se odlučno i solidarno boriti protiv terorizma gdje god ga ima", stoji u zajedničkom priopćenju G7 po završetku sastanka na kojem su sudjelovali i glavni tajnici NATO-a te Ujedinjenih naroda. 

"Trenutačni je prioritet" evakuacija naših sugrađana i Afganistanaca koji su za njih radili, navode u izjavi, ali pozivaju "svaku buduću afganistansku vladu" da "poštuje obveze i međunarodne obveze zaštite od terorizma" te "zaštitu ljudskih prava svih Afganistanaca, a napose žena, djece i manjina".

G7 još poziva talibane da sastave "inkluzivnu i reprezentativnu vladu", u kojoj će "biti znatan broj žena i predstavnika manjina".

Italija: U zajednički pristup Afganistanu uključiti G20

Italija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, zauzela se na sastanku G7 koji okuplja najbogatije zemlje svijeta, da se u zajedničku politiku prema Afganistanu uključe i članice G20, skupine najjačih gospodarstava svijeta.

"G20 može pomoći G7 u uključenju drugih zemalja koje su važne jer imaju mogućnost kontrole nad onim što se događa u Afganistanu: a to su Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Turska i Indija", rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

Kao sadašnja predsjedateljica G20 Italija želi u rujnu biti domaćin posebnog samita o Afganistanu, no za to još treba potporu Sjedinjenih Država.

Draghi je rekao da je presudno za međunarodne organizacije da zadrže pristup Afganistanu i nakon 31. kolovoza kada istječe dogovoreni rok za povlačenje američkih vojnika.

U pogledu imigracije rekao je da još nema koordiniranog ili zajedničkog pristupa na europskoj ili međunarodnoj razini. "Moramo učiniti goleme napore u tom smjeru", rekao je Draghi i naglasio da je takav  pristup "presudan za u borbi protiv terorizma".

Rok za evakuaciju do kraja kolovoza

Rok do 31. kolovoza "neće biti dostatan" za evakuaciju "svih onih koje želimo izvući iz Afganistana", rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas.

U tom kontekstu "Italija je preuzela inicijativu koordinacije u okviru G20", rekao je šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio.

"Afganistan će biti na dnevnom redu razgovora u petak kada se sastanem s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom", rekao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali