ZABRINJAVAJUĆE

FUNTA PROPADA: Brexit uništio britansku valutu, nikad nije bila niža u 3 godine

Funta je potonula na najnižu razinu u odnosu na euro u posljednje tri godine, piše Guardian. Posljedica je to Brexita, povijesne odluke Ujedinjenog Kraljevstva da napusti Europsku uniju. Mnogi su sada zabrinuti za budućnost Velike Britanije i njezine valute.

Do pada je došlo nakon što je vlada odredila rokove za pregovore oko Brexita. Na financijskom tržištu vlada zabrinutost da će se VB naći izvan jedinstvenog europskog tržišta.

PRVI EKONOMSKI EFEKTI BRITANSKOG REFERENDUMA: Funta je pala na najnižu razinu od 1985. godine!

Britanska premijerka Theresa May najavila je ovog vikenda kako će aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora do kraja ožujka iduće godine. Dodala je i da će prioritet biti zaštita britanskih granica, u odnosu na ostanak unutar jedinstvenog europskog tržišta.

Pala u odnosu na euro i dolar

Funta je pala na 1.1438 eura, za 0.9 posto u jednom danu. U odnosu na dolar ta je valuta također pala, za više od 1 posto. Sada iznosi 1.2835 dolara.

Za razliku od funte, dionice su porasle, dijelom i zbog slabe funte koja ide na korist britanskim tvrtkama koje svoje prihode prijavljuju u dolarima.

BRITANCI SU ODLUČILI, A ŠTO SADA? Evo kakve će sve biti posljedice i kad će Velika Britanija doista izaći iz EU-a

‘Brexit je i dalje riječ dana, dok su tržišta rastrgana između budućih posljedica britanskog izlaska iz EU i izostanka negativnih posljedica u posljednjih nekoliko mjeseci’, objasnio je Connor Campbell, analitičar financijske tvrtke Spreadex.

FTSE 100 indeks narastao je više od 1% na 6996, što je najviša razina u 16 mjeseci. Više nacionalno orijentirani FTSE 250 narastao je 1.6% na 18152.

Povratak na Net.hr