KAZNILI APPLE S ČAK 25 MILIJUNA EURA: / 'Niste ljudima rekli da će im se to dogoditi s iPhoneima, to je nepoštena praksa'

Apple i dalje usporava starije iPhone uređaje i to u trenutku kada im počne slabiti kapacitet baterije. No, za razliku od prijašnjih godina, korisnici su sada o tome obaviješteni

7.2.2020.
21:06
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američki Apple kažnjen je s 25 milijuna eura zbog namjernog usporavanja starijih modela iPhona bez da su to objavili korisnicima. Iza kazne stoji francuski regulator DGCCRF koji je tako stao na stranu kupaca.

Još prije tri godine Apple je potvrdio da usporava stare verzije iPhonea, ali samo kako bi im "produljio život". Isticali su i kako su o tome izvijestili regulatorna tijela, javlja BBC News.

Brojni korisnici još su odavno sumnjali da Apple usporava njihove telefone kako bi ih potaknuo na kupnju novijih i često skupljih modela.

"Ne radimo to da bi ljude natjerali na kupnju, baterije u telefonima s vremenom jednostavno gube kapacitet i više nisu u stanju izvoditi složenije operacije", isticao je Apple.

Priznali 'nepoštenu trgovačku praksu'

Nakon toga objavili su softversku nadogradnju za iPhone 6, iPhones 6s i iPhone SE koja je "poboljšala performanse baterije".

Francuski regulator objasnio je svoju odluku na sljedeći način:

"Niste obavijestili korisnike da će im nadogradnja na iOS 10.2.1 i 11.2 usporiti uređaje".

Apple je pristao platiti kaznu priznavši "nepoštenu trgovačku praksu".

Tvrtka i dalje usporava starije iPhone uređaje i to u trenutku kada im počne slabiti kapacitet baterije. No, za razliku od prijašnjih godina, korisnici su sada o tome obaviješteni.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali