Francuska na vojnicima izvodila nuklearne pokuse

Francuska je vlastite vojnike namjerno izlagala nuklearnom djelovanju kada je 60-ih godina izvodila nuklearne pokuse u Alžiru kako bi “proučavala djelovanje atomskog oružja na ljude”, piše francuski tisak.

Pedeset godina poslije prve atomske eksplozije koju su 13. veljače 1960. Francuzi izveli u Alžiru dnevnik Le Parisien donosi izvatke iz tajnog vojnog izvješća naslovljenog Geneza organizacije i eksperimentalnih pokusa u Sahari, koje je napisao jedan ili više vojnih dužnosnika.

Le Parisien citira izvadak o zadnjem pokusu u Sahari 25. travnja 1961., koji je trebao “omogućiti proučavanje fizioloških i psiholoških učinaka atomskog oružja na čovjeka kako bi se dobili potrebni elementi za tjelesnu i moralnu pripremu modernog borca”.

Francuski ministar obrane Herve Morin rekao je da izvješće nije pročitao, ali je podsjetio da je 2009. donesen zakon o odšteti žrtavama nuklearnih ispitivanja.

Vojnim službama naređena je istraga “kako bi svaka osoba koja drži da je bila žrtva ispitivanja mogla doznati podatke od dozama radijacije kojoj je bila izložena”, rekao je Morin te ustvrdio da su “primljene doze tijekom tih ispitivanja bile vrlo slabe”.

Francuska je izvela 210 nuklearnih pokusa, od prvoga u Sahari 1960. sve do konačnog završetka ispitivanja 1996. u Francuskoj Polineziji, a prema podacima ministarstva obrane u njima je sudjelovalo oko 150.000 vojnika i civila.

Tisuće vojnih veterana uvjereni su da su kontaminirani radiokativnim zračenjem i godinama se bore za pravo na odštetu, prenose svjetske agencije.

Brojni sudionici opisanog pokusa iz travnja 1961. oboljeli su od raka, a tada su kao jedinu zaštitu imali plinsku masku.

No zaključak o tom pokusu završava riječima da su se vojnici “činili sposobnima za bitku, da stupanj njihova morala nije izgledao suviše narušen”, te se preporučuje da se plinske maske zamijene “osnovnom maskom protiv prašine” kako bi se poboljšala komunikacija, piše agencija dpa.

Francuski veterani, sudionici tih pokusa u Alžiru i na atolima u Francuskoj Polineziji žalili su se da su za vrijeme pokusa bili odjeveni samo u kratke hlače i majice, te im je bilo naređeno da legnu i zaklone oči tijekom eksplozije, podsjeća Reuters.

Agencija AFP objavila je svjedočenja nekolicine ratnih veterana koji se godinama bore s rakom i sudom nastojeći da im se prizna status žrtava nuklearnih ispitivanja.

Veteranska udruga navodi da je među njima dvaput više oboljelih od raka nego u ostalih Francuza starijih od 65 godina, a smrtnost djece veterana sudionika nuklearnih pokusa triput je veća od francuskog prosjeka.

AFP piše kako je malo veterana uspjelo izboriti pravdu. Tako je 71-godišnji Gerard Dellac dobio odbijenicu nakon šestgodišnje pravne bitke uz obrazloženje da je “zračenje bilo otežavajući čimbenik, baš kao što je to moglo biti i sunce”.

U svibnju 2009. francuska vlada donijela je prvi plan o isplati odštete i u taj fond izdvojila 10 milijuna eura za 2009.

Povratak na Net.hr