ODGOVOR ANKARI

EUROPSKI PARLAMENT ODLUČIO: Blokirani pregovori o članstvu Turske u EU-u

Europski je parlament izglasao privremeno zamrzavanje dugoročnih planova za pridruženje Turske Europskoj uniji.

Odgovor je to Europske unije Ankari, u kojoj je slamanje oporbe i nezavisnih medija sve češća pojava nakon neuspjelog vojnog puča u srpnju.

479 zastupnika podržalo zamrzavanje

Čak 497 zastupnika glasovalo je za prijedlog o izmjenama i dopunama o odnosima Unije i Turske, 37 ih je bilo protiv, a 107 suzdržano, piše Independent.

Najavljena obustava turskog članstva u Uniji naišla je i na kritike nekih političara koji kažu da će zamrzavanje odnosa s EU-om Erdogana još više potaknuti na rigorozne zakone i nepoštivanje ljudskih prava.

Podsjetimo, 40.000 ljudi zatvoreno je nakon neuspjelog vojnog puča u toj zemlji koji se dogodio u srpnju, a 100.000 ih je otpušteno iz državnih službi. Uglavnom se radi o profesorima u školama i na fakultetima.

663114185

TURSKA BI IDUĆE GODINE MOGLA ODLUČIVATI: Na referendumu pristupanje Europskoj uniji, ali i odluka o smrtnoj kazni

Kritike: Poticaj Erdoganu za još rigoroznije zakone

‘Bilo bi strateški glupo da EU napusti svoju vezu s Turskom’, rekao je ranije ovog tjedna Carl Bildt, bivši švedski premijer, a tu je odluku kritizirao na svom Twitter profilu i danas.

Podsjetimo, u veljači se Europska unija složila da će ubrzati pregovore o članstvu Turske, i to kao dio dogovora prema kojem bi Turska deportirala dio izbjeglica koje žele na europsko tlo.

Europski parlament

Zbog sporosti je i sama Turska prijetila izlaskom iz pregovora s Europskom unijom.

PREKID PREGOVORA? Erdogan: ‘U našim očima to ništa ne vrijedi’

 

Povratak na Net.hr