Play ponuda

EUROPSKA KOMISIJA: / 'Suspendirat ćemo prava Velike Britanije ako bude kršila pravila u prijelaznom razdoblju'

Image
Foto: afp

EK predložila vladama 27 članica mogućnost sankcija za Veliku Britaniju ako ne bude poštovala pravila

7.2.2018.
16:10
afp
Play ponuda

Europska komisija je u srijedu objavila nacrt privremenih mjera koje bi se trebale naći u sporazumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a za prijelazno razdoblje, a koje, između ostaloga, uključuju posebni mehanizam kojim bi se Britaniji ograničio pristup jedinstvenom tržištu ne bude li poštovala pravila dogovorena za prijelazno razdoblje.

Britanija traži prijelazno razdoblje

Britanska vlada je zatražila da se u sporazumu o izlasku iz EU-a predvidi prijelazno razdoblje tijekom kojega bi zemlja imala pristup jedinstvenom tržištu i bila dio carinske unije. To prijelazno razdoblje joj je potrebno kako bi se gospodarstvo pripremilo na nove okolnosti po izlasku iz EU-a.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU krajem ožujka 2019. godine, a prijelazno razdoblje vrijedilo bi do kraja 2020. U tom prijelaznom razdoblju London ne bi sudjelovao u radu europskih institucija ni u donošenju odluka, a morao bi poštovati sva pravila predviđena europskim zakonodavstvom, uključujući i nadležnost Suda EU-a. Zauzvrat bi u tom razdoblju imala pristup jedinstvenom tržištu.

Ograničenje pristupa zajedničkom tržištu

PROCURILA ANALIZA BREXITA KOJU JE VLADA U LONDONU ŽELJELA SAKRITI: ‘Nema dobrog scenarija, ovo je vrlo neugodna istina’

Image
PROCURILA ANALIZA BREXITA KOJU JE VLADA U LONDONU ŽELJELA SAKRITI: /

'Nema dobrog scenarija, ovo je vrlo neugodna istina'

Image
PROCURILA ANALIZA BREXITA KOJU JE VLADA U LONDONU ŽELJELA SAKRITI: /

'Nema dobrog scenarija, ovo je vrlo neugodna istina'

U nacrtu mjera za prijelazno razdoblje, koje Komisija predlaže vladama 27 zemalja članica, predviđa se mogućnost sankcija, "posebnog mehanizma koji EU-u omogućava da suspendira određene povlastice koje proistječu iz sudjelovanja Velike Britanije u jedinstvenom tržištu".

Prema tom prijedlogu, Unija bi mogla ograničiti Velikoj Britaniji pristup jedinstvenom tržištu u slučaju da ne poštuje pravila i to pod pretpostavkom da nema dovoljno vremena da se spor riješi pred Sudom EU-a. To znači da bi joj EU mogla uvesti carine za vrijeme prijelaznog razdoblja.

"Sporazum o izlasku mora uključivati mehanizam koji će Uniji omogućiti da izvuče određene koristi koje Velika Britanija ima od sudjelovanja na jedinstvenom europskom tržištu ako Sud EU-a ne bi imao dovoljno vremena za rješavanje spora", kaže se u prijedlogu mjera.

Play ponuda
Play ponuda