Mediji u Srbiji naveliko izvještavaju o tome da će od lipnja ove godine svaka pekara koja prodaje i proizvodi burek morati uvesti HACCP standard.
Tako će se pod nazivom ''burek-pita'' moći prodavati jedino pekarski proizvod od pšeničnog brašna tipa 500, masnoće i vode, uz dodatak mljevenog mesa, sira, voća ili povrća.
Burek sa mesom morati će sadržavati najmanje 20 posto mljevenog mesa, burek sa sirom najmanje 20 posto sira, a burek sa voćem ili povrćem najmanje 10 posto voća ili povrća u odnosu na količinu upotrebljenog brašna.
HACCP će pekarima uvjetovati, kao i velikim klaonicama ili restoranima, stroge higijenske uvjete za osiguranje sigurnosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prodaje.
Pekari u Srbiji tvrde da nemaju ništa protiv takve odluke, no ističu da strahuju od primjene HACCP-a jer će ih koštati više od tri tisuće eura, te smatraju da će se zbog toga pojedine pekarnice morati zatvoriti.
Tako je i savez malih pekara Srbije najavio da će uputiti zahtjev vladi da se produži rok za uvođene HACCP-a do 2013. godine.
Vezani članak:
arti-201006220326006