OGLAS

ALARM NA GRANICI / EU zabranila pesticid, ali našli ga u mandarinama koje su iz Hrvatske slali za BiH: 'Neka se unište'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prijelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedopuštena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos). Riječ je o pošiljci od dvije tone

29.11.2023.
16:11
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske jer u sebi imaju pesticid koji je EU zabranila još 2020.

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prijelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedopuštena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), priopćeno je u srijedu iz ove inspekcijske službe. Prisustvo toga pesticida je u suprotnosti s tamošnjim pravilnikom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, te Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti živežnih namirnica i predmeta opće uporabe, pojasnili su iz iste institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dvije tone, te je naloženo njezino uništavanje. Službenici ove institucije su početkom studenog dobili nalog za pojačani nadzor uvoznih agruma na preporuku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Ranije ovoga mjeseca u još jednoj pošiljki s voćem iz Hrvatske otkriveno je korištenje istoga pesticida. Uporaba pesticida klorpirifosa i klorpirifos-metila u zemljama članicama EU, kao i u Bosni i Hercegovini zabranjena je od proljeća 2020.

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog pesticida u mandarinama prodavači spuštaju cijene, nekima ni to ne pomaže? 'Ljudi ne znaju što će'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo