DVIJE LISTE

EU NEĆE OTVORITI GRANICE AMERIKANCIMA I RUSIMA: No, naši će susjedi od 1. srpnja slobodno moći putovati

Iako nije do kraja precizirano, čini se kako Europska unija neće 1. srpnja otvoriti svoje vanjske granice državljanima SAD-a, Rusije, Brazila i Katara, inače nekima od najvećih svjetskih gospodarstava

Europska unija je već odlučila od 1. srpnja otvoriti svoje vanjske granice prema svijetu, ali pod određenim kriterijima i ne za državljane svih zemalja. No, već nekoliko dana u Bruxellesu traju prijepori oko toga tko još neko vrijeme neće smjeti kročiti u EU. Navodno postoje dvije liste; na jednoj je popis država za koje se smatra da prema njima EU može otvoriti granice, dok je na drugoj popis zemalja s restrikcijama, doznaje Euronews.

CRNE PROGNOZE AMERIČKIH MEDIJA: Granice EU-a mogle bi ostati zatvorene za SAD i nakon 1. srpnja

Neodlučni oko Sjeverne Makedonije

No, čini se kako postoje i “dvije struje” među europskim dužnosnicima koji se ne mogu dogovoriti na koju bi listu stavili pojedine zemlje, a najviše kontroverzi ima oko Sjedinjenih Američkih Država. Na “crnoj listi” su se našle još Brazil, Katar i Rusija. Američka administracija je ionako na početku pandemije zatvorila granice za državljane EU, a uz to je u SAD-u zabilježen najveći broj zaraženih i preminulih od koronavirusa nego bilo gdje na svijetu. Rusija je, pak, pod povećalom zbog više od 600.000 slučajeva zaraze te sumnjivih statistika o broju preminulih.

Čini se i kako EU procjenjuje da je epidemiološka situacija u hrvatskom susjedstvu povoljna, pa će slobodan put prema njenim članicama imati državljani Crne Gore, Srbije, BiH i Kosova, dok je Sjeverna Makedonija na čekanju, odnosno oko nje se dužnosnici još nisu dogovorili.

SVIJET SE BORI S PORASTOM NOVOOBOLJELIH: Balansiraju između pokretanja gospodarstva i zadržavanja adekvatnih mjera

Strogi kriteriji za otvaranje

Inače, procjena mogućnosti ulaska na teritorij EU ovisi o zadovoljavanju kriterija o najviše 20 novooboljelih od koronavirusa dnevno na 100.000 stanovnika u prethodna dva tjedna. Procjene će se temeljiti i prema broju obavljenih testiranja, traženju kontakata i liječenju zaraženih te prema pouzdanosti podataka iz svake zemlje, a svoju ulogu će odigrati i reciprocitet ugovora o putovanju za državljane EU.

U BIH SE MASOVNO DIJELI KARTA KAKO DO NAŠE OBALE: ‘Malo’ se dulje putuje, ali nema nikakvih ograničenja

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr