ERDOGAN U ISTANBULU OTVORIO NOVU ZRAČNU LUKU: / Kada bude posve dovršena, bit će najveća na svijetu

Operater novog aerodroma planira do 2028. dosegnuti kapacitet od 200 milijuna putnika na godinu, što je dvostruko više od američke zračne luke u Atlanti koja danas zauzima prvo mjesto

29.10.2018.
23:47
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je u Istanbulu svečano otvorio novu zračnu luku faraonskih dimenzija, novi u nizu infrastrukturnih megaprojekta koji bi trebao postati najveći aerodrom na svijetu.

"Nadam se da će zračna luka (...) služiti na dobrobit naše regije i svijeta", izjavio je Erdogan na svečanosti i dodao da se novi aerodrom zove jednostavno "Zračna luka Istanbul".

Galerija

Na otvorenju bio i lider optužen za genocid

Svečanom presijecanju vrpce nazočili su čelnici balkanskih zemalja i središnje Azije, kao i katarski emir šeik Tamim ben Hamad Al-Thani, ali i kontroverzni predsjednik Sudana Omar el-Bešir, kojega izručenje traži Međunarodni kazneni sud kako bi mu sudio po optužbama za genocid. Otvorenje nove zračne luke u gradu na Bosporu poklopilo se s 95. godišnjicom Republike. Zračna luka zapravo će biti puštena u promet krajem prosinca, a prvi komercijalni let predviđa se u srijedu za Ankaru, prijestolnicu Turske. U međuvremenu, zrakoplovi će iz nove zračne luke polijetati put samo pet odredišta do prosinca kada će novi aerodrom zamijeniti sadašnji i prezasićeni "Atatürk".

Uz zračnu luku Sabiha Gökçen, Istanbul će s novom imati ukupno tri međunarodne zračne luke.

Do 2028. žele 200 milijuna putnika godišnje

Novi aerodrom koji će zamijeniti međunarodnu zračnu luku Ataturk, potkapaciranu za današnje potrebe, imat će u prvo vrijeme kapacitet 90 milijuna putnika godišnje, čime će se svrstati, kako ocjenjuje svjetska organizacija za zračne luke ACI, među 5 najvažnijih svjetskih aerodroma u smislu prihvata putnika. Međutim, riječ je tek o prvoj fazi, jer IGA, operater novog aerodroma, planira do 2028. dosegnuti kapacitet od 200 milijuna putnika na godinu, što je dvostruko više od američke zračne luke u Atlanti koja danas zauzima prvo mjesto.

Nova istanbulska zračna luka tek je jedna u nizu infrastrukturnih megaprojekta za koje se Erdogan gorljivo zauzima nastojeći tursku uvesti u klub prvih deset svjetskih sila do 2023. godine, kada će zemlja proslaviti stogodišnjicu proglašenja republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo će djelo obilježiti povijest"

"Ovo će djelo obilježiti povijest", poručio je turski predsjednik u svome govoru.

Međutim, gradnju zračne luke pratile su polemike, primjerice o utjecaju projekta na okoliš te nadasve o radnim uvjetima nekih 34.000 radnika koji su se utrkivali s vremenom kako bi projekt završili u predviđenom roku. Štrajk radnika u rujnu bio je brutalno ugušen odvođenjem stotina osoba u pritvor. Većina je poslije bila puštena, ali dvadesetak osoba još je u zatvoru.

Prema podacima vlasti, poginulo je tridesetak radnika tijekom gradnje počete 2015., no sindikati tvrde da je stvarni broj žrtava veći.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali