'Kriptovaluta je dobra ideja, ali ona ne može doći uz tako veliku cijenu za okoliš', smatra Elon Musk

Elon Musk, američki poduzetnik i vlasnik Tesle, svojom objavom na Twitteru srušio je vrijednost najpoznatije svjetske kriptovalute - bitcoin je pao za 10 posto, piše BBC.

"Kriptovaluta je dobra ideja, ali ona ne može doći uz tako veliku cijenu za okoliš", napisao je Musk u objavi. Također, poručio je kako Tesla, proizvođač električnih automobila, više neće prihvaćati tu kriptovalutu usprkos tome što su u veljači kupili čak 1,5 milijardi bitcoina, a u ožujku objavili da će je prihvaćati kao valutu za plaćanje.

Problematično 'rudarenje'

Musk je svojom objavom povukao sve ranije objave. "Zabrinuti smo zbog ubrzanog rasta korištenja fosilnih goriva za 'rudarenje' i transakcije bitcoinom, što se posebno odnosi na ugljen, koji ima najgoru emisiju od bilo kojeg goriva", napisao je Musk.

Dodao je da Tesla neće prodavati bitcoine, već ih ima namjeru koristiti kada se "rudarenje" valute prebaci na korištenje održivije energije. Prilikom "rudarenja" bitcoina koriste se računala za rješavanje kompleksnih matematičkih zadataka, a koji koriste puno energije. Utrošena energija temelji se na potrošnji struje generirane od fosilnih goriva. Čak 75 posto bitcoina se "izrudari" u Kini.

Tržišni analitičari ovaj potez vide kao pokušaj Tesle da ublaži zabrinutost investitora koji su usredotočeni na klimatske promjene i održivost. "Pitanja zaštite okoliša, socijalnog i korporativnog upravljanja (ESG) sada su glavna motivacija za mnoge investitore. Cinik bi mogao sugerirati da je ovo samo još jedan potez Elona Muska da utječe na tržište kriptovaluta, kao što je to činio u toliko drugih prilika", smatra Julia Lee iz tvrtke Burman Invest.