Play ponuda

PANIKA: / EKSPLOZIJA POHARALA LABORATORIJ S OPASNIM VIRUSIMA! To je jedno od dvaju mjesta u svijetu koje 'čuva' smrtonosne male boginje...

Image
Foto: Profimedia/YouTube/Screenshot

Došlo je do eksplozije u ruskom laboratorijom u kojemu se nalaze virusi poput boginja, ebole i HIV-a

17.9.2019.
11:14
Profimedia/YouTube/Screenshot
Play ponuda

Požar izazvan eksplozijom plina zahvatio je ruski laboratorij u kojemu se nalaze razni virusi, uključujući boginje, ebolu i HIV. Državni istraživački centar za virologiju i biotehnologiju, poznat kao Vector, objavio je jučer priopćenje u kojem kaže da je na petom katu eksplodirao plinski cilindar, piše Daily Mail.

Radnik zadobio opekline

Smješteno u Koltsovu, u novosibirskom dijelu Sibira, mjesto je bilo važno za razvoj biološkog rata tijekom sovjetske ere. Jedan je radnik zadobio opekline drugog i trećeg stupnja te je prevezen u bolnicu nakon eksplozije koja je raznijela prozore u objektu. Vector je jedno od dvaju mjesta u svijetu gdje se čuva bolest malih boginja, a drugo se nalazi u laboratoriju visokog stupnja sigurnosti, američkom centru za kontrolu bolesti u Atlanti.

Vlasti su poslale 13 vatrogasnih vozila i 38 vatrogasaca kako bi ugasili požar koji je navodno zahvatio 30 četvornih metara. Gradonačelnik Koltsova uvjeravao je da u eksploziji nisu pušteni biološki opasni materijali. Pokrenuta je istraga radi utvrđivanja uzroka eksplozije.

Ubola se iglom s ebolom

Godine 2004. laboratorijska djelatnica Antonina Presnyakova umrla je u Vektoru nakon što se slučajno ubola iglom koja je sadržavala virus ebole.

Posljednji prirodni slučaj malih boginja zabilježen je 1977. godine, a 1980. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je da su iskorijenjene. Procjenjuje se da su male boginje u 20. stoljeću ubile čak 300 milijuna ljudi, piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda