Eksperiment CIA-e: Cijelo selo jelo LSD!

Godine 1951. slikovito i mirno selo na jugu Francuske pogođeno je misterioznim valom ludila: pet osoba je preminulo, a na desetke ih je završilo u umobolnici.

11.3.2010.
16:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je u Pont-Saint-Espritu izbilo masovno ludilo, mnogi su krivnju svalili na 'ukleti kruh' lokalnog pekara, kojeg su optužili da je zbog svoje nehigijene kontaminirao kruh 'halucinogenom plijesni uobičajenom za raženo brašno'. Drugi su, pak, tvrdili da je kruh bio onečišćen živom.

No, nakon gotovo pola stoljeća američki novinar H. P. Albarelli Jr. našao je nove dokaze: kruh nije bio 'začinjen' plijesni ili živom, nego LSD-om! Do otkrića je došao istražujući smrt Franka Olsona, CIA-inog biokemičara koji je pod sumnjivim okolnostima pao s 13 kata nebodera 1953. godine. Među brojnim dokumentima pronašao je prepisku između jednog agenta i švicarske tvrtke Sandoz, koja je postavila teoriju da je kruh zaražen plijesni. Agent CIA-e uputio je tvrtki pismo, ispravljajući ih da "nikakva plijesan nije bila u igri, nego dietilamid", sastojak LSD-a.

CIA je LSD u francuskom selu iskušala na dva načina, stavljajući ga u kruh i rasprskavajući ga po području, tvrdi novinar u knjizi Stravična pogreška: Ubojstvo Franka Olsona i CIA-ini tajni hladnoratovski eksperimenti. Kaže i da su CIA i Odjel za specijalne operacije od 1953. do 1965. godine iskušali LSD na više od 5700 američkih vojnika bez njihovog znanja.

Svjedočanstva iz francuskog gradića govore kako se npr. jedan čovjek, uvjeren da mu trbuh izjedaju zmije, pokušao utopiti, jedan je misleći da je avion skočio sa zgrade, slomio je obje noge, ali nastavio trčati još 50 metara, dok je jedan 11-godišnjak pokušao zadaviti svoju baku.

"U to vrijeme ljudi su pričali kako je riječ o eksperimentu čiji je cilj bio kontrola javnih prosvjeda. Ja sam taj dan skoro odapeo! Volio bih znati zašto", kazao je Charles Granjoh (71), koji je također kušao 'ukleti kruh'.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali